Drożdżówki śliwka | wanilia | palone masło

justynadragan.pl 2 tygodni temu

Na

wystartowaliśmy z pierwszą edycją wyzwania
. Przez cały wrzesień pieczemy wypieki z polską śliwką! W wyzwaniu weźmie udział pięć przepisów, które stopniowo pojawiać się będą na moim profilu. Dzisiaj ujawniam pierwszy przepis i są nim wilgotne drożdżówki ze śliwkami, kremem waniliowym i kruszonką na palonym maśle. Wyjątkowe! Upiecz i baw się razem z nami :). Obserwuj, by poznać kolejnych czterech bohaterów!



SKŁADNIKI:

(na 10-12 sztuk)

Ciasto drożdżowe:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 70 g kwaśnej śmietany 18%
  • 70 g miękkiego masła

Nadzienie śliwkowe:

  • 1 kg dojrzałych miękkich śliwek, np. węgierek lub innych ulubionych
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g cukru trzcinowego (lub więcej w zależności od śliwek)

Kruszonka na palonym maśle:

  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • spora szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego

Krem patissiere:

  • 500 ml tłustego mleka
  • 1 laska wanilii
  • 100 g cukru
  • 5 dużych żółtek
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 40 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto drożdżowe: drożdże wkrusz do miseczki, dodaj łyżeczkę cukru, zalej 50 ml mleka i wymieszaj do rozpuszczenia. Wsyp 2 łyżki mąki i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok na 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki i cukru wsyp do miski, wlej mleko, dodaj szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiaj mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego i lepkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodaj miękkie masło. Ciasto odstaw pod przykryciem na 60 minut w ciepłe miejsce (lub 8 h w lodówce).

Kruszonka na palonym maśle: masło pokrój w kostkę, wrzuć do garnuszka. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż masło się rozpuści, zbrązowieje i zacznie pięknie pachnieć (zapach orzechowopodobny). Temperatura palonego masła powinna wynosić minimum 130 st.C i max. 150 st.C. Zdejmij z palnika, pozostaw do przestudzenia. Następnie wlej do mąki, cukru trzcinowego i soli (przecedzając przez sito), rozetrzyj na kruszonkę. Schowaj do lodówki.

Nadzienie śliwkowe: śliwki umyj, pozbaw pestek, pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Krem patissiere: przygotuj zgodnie z tym przepisem. Gotowy krem przelej do miski/głębokiego talerza i od razu nakryj folią spożywczą w kontakcie (folia ma się stykać z kremem, dzięki temu nie utworzy się niechciany kożuch). Pozostaw do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 10-12 równych części (najlepiej przy pomocy wagi kuchennej).

Każdą część rozwałkuj na placuszek, nałóż sporo nadzienia śliwkowego i zlep w pieroga. Uformuj w podłużną bułkę i umieść na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odległości. Potrzebne będą dwie takie blachy). Odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut do napuszenia.

Piekarnik rozgrzej do 190 st.C. Drożdżówki wysmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i obficie posyp kruszonką. Piecz w powyższej temperaturze przez 15-18 minut, aż drożdżówki ładnie się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć. Upieczone wyjmij i pozostaw do przestudzenia.

Drożdżówki nadziewaj od góry kremem patissiere (polecam przez rękaw cukierniczy z długą tylką jak do pączków). Oprósz cukrem pudrem. Smacznego!


RADY:

  • świeże drożdże możesz zastąpić suchymi dając ich wtedy 2x mniej,
  • drożdżówki przechowuj w temperaturze pokojowej w woreczku/pojemniku i zjedz najlepiej w dniu upieczenia.

Idź do oryginalnego materiału