Drożdżówki bezglutenowe z jagodami.

bukowskie.blogspot.com 5 lat temu
Uwielbiamy jagody w każdej postaci. Swój słoik kupiłyśmy na drodze pod lasem i szczerze przyznamy, iż to jedne z najsmaczniejszych, jakie jadłam. Jagodzianki chodzą za mną od dawna, niestety te tradycyjne odpadają ponieważ od jakiegoś czasu unikam glutenu, laktozy i cukru (problemy z cerą znów wróciły więc niezbędne jest zastosowanie odpowiedniej dietoterapii). Troszkę kombinowałam, pierwsze mieszanki wylądowały w śmietniku ale w końcu udało mi się stworzyć zjadliwe, bezglutenowe łakocie. Z pozostałych jagód przygotowałam koktajl z bananem na mleku roślinnym. jeżeli brakuje Wam pomysłów na umilenie sobie letniego poranka, polecam skorzystać z przepisu.

Czego potrzebujemy?
- 500 g świeżych jagód
- 250 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g świeżych drożdży
- 400 ml mleka roślinnego
- 80 ml oleju kokosowego
- 100 g ksylitolu
- szczypta soli himalajskiej

Polewa
:
- 80 g ksylitolu
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- sok wyciśnięty z całej cytryny

Jak to zrobić?
1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
2. Mleko podgrzej na małym ogniu. Dodaj ksylitol, drożdże, sól, olej i dokładnie wymieszaj.
3. Do powstałego płynu dodaj wszystkie rodzaje mąki i dokładnie wymieszaj.
4. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Przykryj bawełnianą suchą szmatka.
5. Z powstałego ciasta odrywaj kawałki i kształtuj je na dość grube placki. W środku ułóż jagody, zlep i kulaj do osiągnięcia bułeczki. Z góry posyp jagodami dla ozdoby.
6. Powstałe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Powstałe jagodzianki polej polewą, powstałą z wymieszania wszystkich składników na polewę.
8. Wstaw do piekarnika na pół godziny.
9. Przed podaniem dokładnie wystudź.


Idź do oryginalnego materiału