Czego potrzebujemy?
- 500 g świeżych jagód
- 250 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g świeżych drożdży
- 400 ml mleka roślinnego
- 80 ml oleju kokosowego
- 100 g ksylitolu
- szczypta soli himalajskiej
Polewa:
- 80 g ksylitolu
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- sok wyciśnięty z całej cytryny
Jak to zrobić?
1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
2. Mleko podgrzej na małym ogniu. Dodaj ksylitol, drożdże, sól, olej i dokładnie wymieszaj.
3. Do powstałego płynu dodaj wszystkie rodzaje mąki i dokładnie wymieszaj.
4. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Przykryj bawełnianą suchą szmatka.
5. Z powstałego ciasta odrywaj kawałki i kształtuj je na dość grube placki. W środku ułóż jagody, zlep i kulaj do osiągnięcia bułeczki. Z góry posyp jagodami dla ozdoby.
6. Powstałe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Powstałe jagodzianki polej polewą, powstałą z wymieszania wszystkich składników na polewę.
8. Wstaw do piekarnika na pół godziny.
9. Przed podaniem dokładnie wystudź.