Powódź z września 2024 roku mocno doświadczyła region południowej Polski. Wśród poszkodowanych znalazła się rodzinna Ciastkarnia Pączek ze Stronia Śląskiego, której zniszczeniu uległ budynek produkcji sklep, sprzęt i surowce.
Skutkiem powodzi było wstrzymanie działalności ciastkarni, pozbawienie pracowników
miejsca pracy oraz źródła ich dochodu. Dr. Oetker, jako wrażliwa społecznie firma rodzinna, nie została obojętna na tak trudną sytuację decydując się wesprzeć poszkodowaną Ciastkarnię „Pączek”.
Ciastkarnia Pączek od 30 lat jest kluczowym punktem na mapie Stronia Śląskiego, oferując tradycyjne wypieki, w tym pączki i chleby. Jest to jedyne takie miejsce w tej miejscowości. Właściciele, Państwo Dorota i Piotr Dudziak, stanęli przed trudnym zadaniem odbudowy swojego biznesu, który stanowi nie tylko źródło ich pasji, ale także ważne miejsce, nie tylko dla mieszkańców, ale i dla turystów odwiedzających Stronie Śląskie.
– Zarówno nasza firma, jak i Ciastkarnia Pączek pieczenie mają w swoim DNA, dlatego decyzja o wsparciu Ciastkarni Pączek była naturalnym krokiem. Jako firma rodzinna, chcieliśmy wesprzeć tę wyjątkową cukiernię nie tylko w fizycznej odbudowie, ale także dać możliwość przedsiębiorczym i zarazem przemiłym Właścicielom wsparcie, by ponownie byli słodkim sercem Stronia i okolic. Będąc liderem w branży wypieków, rozumiemy, jak istotne jest dla lokalnej społeczności utrzymanie takich małych, ale kluczowych przedsiębiorstw – powiedział Piotr Bobrycki z Dr. Oetker Polska.
Dr. Oetker kupił i przekaże nowoczesny sprzęt umożliwiający ponowne uruchomienie produkcji w Ciastkarni „Pączek”. Dodatkowo, firma zapewni surowce potrzebne do wznowienia produkcji wypieków, dając tym samym Państwu Dorocie i Piotrowi Dudziak szansę na wznowienie działalności. Pomoc Dr. Oetkera pozwoli również na „odmrożenie” miejsc pracy w regionie, przywracając ciastkarni jej rolę jako serca Stronia Śląskiego.
Wspólna Praca z Partnerami
Wsparcie Ciastkarni „Pączek” nie byłoby możliwe bez zaangażowania wielu firm, które dostarczą niezbędny sprzęt. W ramach współpracy, Dr. Oetker nawiązał współpracę z takimi firmami jak IBIS, Hert, Magorex, Wagotech, Technica, InPlusGastro, Bolarus, Expondo i UTZ. Szczególne podziękowania kierowane jest do firm Magorex, UTZ i Wagotech, które w geście solidarności przekazały część swojego sprzętu bezpłatnie.
– Od razu po tragedii jaka dotknęła osoby z terenów objętych powodzią, wiedzieliśmy, iż chętnie wyciągniemy pomocną dłoń do poszkodowanych z naszej branży. Choć zdajemy sobie sprawę, iż przekazany przez nas sprzęt, to tylko cegiełka w obliczu wyzwania jakim jest odbudowa całego biznesu, mamy nadzieję, iż zdejmie on z ramion właścicieli chociaż jeden problem – powiedziała Urszula Górka z firmy Magorex.
Trwają dostawy sprzętu
Pierwsza dostawa nowego sprzętu do Ciastkarni „Pączek” już się odbyła. Ze względu na trwające prace budowlane na drodze przed cukiernią i brak możliwości dostarczenia dużych maszyn – kolejny termin zaplanowany został na 8 stycznia 2025 roku. Wszyscy dostawcy są już w gotowości, by przekazać zamówione urządzenia. To istotny moment w odbudowie tej lokalnej cukierni, która dzięki wsparciu Dr. Oetker oraz innych zaangażowanych firm, odzyska możliwość produkcji i sprzedaży swoich wypieków.
– Pragniemy wyrazić ogromne podziękowania dla Dr. Oetker, BIS, Hert, Magorex, Wagotech, Technica, InPlusGastro, Bolarus, Expondo i UTZ – komentuje Piotr Dudziak, właściciel Ciastkarni „Pączek”. – Dzięki Waszemu wsparciu mogę zacząć spać spokojnie. Tak jak woda zalała nasze ukochane miasteczko, tak mnie zalewały łzy każdego dnia (…) Stronie płakało razem ze mną. Poddałem się, moi pracownicy stracili pracę, przyjaciele, znajomi stracili domy. Dzięki wolontariuszom udało się sprzątnąć tony błota. Dalej dowiedziałem się, iż Dr. Oetker, międzynarodowa firma chce wspomóc mnie, zwykłego, małego rzemieślnika z małej miejscowości. Nie znajduję w swojej głowie słów, aby wyrazić wdzięczność, boję się, iż zwykłe „dziękuję” to za mało. Pozwolę sobie przytoczyć cytat Marii Konopnickiej „Ludzie to anioły z jednym skrzydłem, dlatego, aby się wznieść, musimy trzymać się razem”. Dziękuję, za ofiarowane mi skrzydła – dodaje właściciel Ciastkarni
„Pączek” ze Stonia Śląskiego.
Uroczyste otwarcie Ciastkarni „Pączek” wstępnie planowane jest na koniec stycznia 2025 roku. Firma Dr. Oetker będzie wspierać Ciastkarnię „Pączek” aż do pełnego przywrócenia jej działalności.
Dr. Oetker Polska to rodzinna firma z wieloletnią tradycją na polskim rynku, specjalizująca się w produkcji ciast w proszku, deserów instant, dodatków do pieczenia, słodkich dekoracji, środków żelujących i pizzy mrożonej. Pierwsza fabryka w Polsce została otwarta już w 1921 r., w Gdańsku-Oliwie. w tej chwili w ofercie znajduje się ponad 200 artykułów, produkowanych w trzech zakładach: w Gdańsku (produkty w proszku), w Łebczu (produkty mrożone) i Płocku (słodkie dekoracje). Od wielu lat marka Dr. Oetker utożsamiana jest przez konsumentów z produktami, które świetnie smakują, są najwyższej jakości i zawsze się udają. Niemalże wszyscy polscy konsumenci znają firmę i darzą ją dużym zaufaniem,
dzięki czemu Dr. Oetker nie tylko jest liderem rynku, ale i cieszy się szczególnym uznaniem na rynkach międzynarodowych. Firma zatrudnia w Polsce ponad 900 osób i eksportuje produkty do 50 krajów.
Dodatkowo Dr. Oetker jest partnerem platformy Wszystkiego Słodkiego, zawierającej sprawdzone przepisy, jak i będącej bogatym źródłem inspiracji. Platformę zobaczyć można tu: www.wszystkiegoslodkiego.pl
Od 15 lat Dr. Oetker Polska wspiera finansowo oraz angażuje się w szereg działań na rzecz Stowarzyszenie Wioski Dziecięce będą jego Partnerem Honorowym. W ramach współpracy realizowany jest program „Wspieramy Rodziny SOS”, którego celem jest zapewnienie dzieciom i młodzieży harmonijnego rozwoju oraz wyrównanie ich szans w zdobywaniu
wykształcenia. Więcej informacji: www.wspieramyrodzinysos.org