Awokado jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie (w niektórych krajach jest uważane za warzywo). Stanowi cenne źródło kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu i witamin (m.in. C, E, K, z grupy B). Zielony owoc z dużą pestką i miękkim miąższem wpływa nie tylko na lepsze trawienie, ale także wspiera funkcjonowanie całego organizmu. Warto więc włączyć je do jadłospisu, a z tym przepisem będzie to bajecznie proste i smaczne.
REKLAMA
Zobacz wideo Kamila Boś w końcu jedzie na upragnione wakacje. Wybrała egzotyczny kierunek [materiały wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Z czego zrobić smarowidło do chleba? Połączenie tradycji z popularnym awokado
Łatwa, kremowa i aromatyczna pasta kanapkowa z awokado i jajkami jest idealna do smarowania chleba lub tostów. Wykorzystasz ją z powodzeniem także jako dip do krakersów, nachosów, a choćby świeżych warzywnych paluszków. Sprawdzi się również jako świetna alternatywa dla tradycyjnego guacamole.
Lista potrzebnych składników:
2 duże jajka
sok z połowy cytryny
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżka serka śmietankowego
garść świeżego koperku
2 awokado, bez pestek i skórki.
awokado Fot. Pawel Kacperek / iStock
Jak zrobić pastę do smarowania chleba z awokado? Wystarczy kilka minut w kuchni
Gdy pierwszy raz zrobiłam tę pastę, wiedziałam, iż nie ostatni. Już nie kupuję gotowych smarowideł, które wypadają wyjątkowo słabo przy paście z awokado i jajek.
Ugotuj jajka na twardo. Gdy całkowicie ostygną, obierz je ze skorupek i posiekaj nożem.
Wymieszaj sok z cytryny, sól, czarny pieprz i serek śmietankowy w małej misce.
W robocie kuchennym zmiksuj mieszankę serka śmietankowego, posiekane jajka i koperek. Dodaj awokado i zmiksuj do uzyskania pożądanej, kremowej konsystencji.
Rozsmaruj na chlebie lub toście i ułóż plasterki zielonego ogórka (opcjonalnie). Smacznego!
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.