Dorzuć to do barszczu wigilijnego. Goście wyliżą talerze do ostatniej kropelki

top.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Idealny barszcz wigilijny powinien mieć wyrazisty smak i aromat, intensywnie czerwony kolor oraz odpowiednią konsystencję. Nie zawsze jednak wiadomo, jak osiągnąć taki efekt, jednak ciocia Beata ma na to sprawdzony sposób. Oto triki, dzięki którym domowy barszcz smakuje lepiej niż z drogiej restauracji.

Barszcz czerwony z uszkami, krokietem lub pasztecikiem to obowiązkowa pozycja wśród potraw na wigilijnym stole. Popularną świąteczną zupę możesz zaserwować gościom z różnymi dodatkami (z uszkami, krokietami a choćby makaronem czy ziemniakami), w zależności od preferencji rodziny, którą zapraszasz.

Pamiętaj jednak, żeby przygotować ją w taki sposób, aby miała wyrazisty smak i aromat oraz głęboki czerwony kolor w odcieniu szlachetnego rubinu Skorzystaj z poniższych wskazówek, a twój barszcz na pewno będzie obłędnie smaczny.

Może cię zainteresować: Świąteczny bigos nigdy nie był lepszy. Odkąd go tym podlewam, znika ze stołu w 5 minut

Czym zastąpić zakwas buraczany w barszczu? Są dwie świetne alternatywy

Zastanawiasz się, co dać do barszczu zamiast zakwasu buraczanego? jeżeli zdarzy ci się wpadka i zapomnisz go przygotować, nie panikuj. To istotny składnik, jednak możesz go zastąpić sokiem z kiszonej kapusty albo kiszonych ogórków. Oba produkty nadadzą zupie intensywnego, kwaśnego smaku.

Jak uratować za kwaśny barszcz? Dosyp odrobinę tego produktu

Zbyt kwaśny barszcz czerwony możesz uratować. To łatwiejsze, niż się wydaje. Aby zneutralizować jego smak, musisz jedynie dosypać do zupy odrobinę cukru. Jedna płaska łyżeczka na garnek powinna w zupełności wystarczyć.

Czytaj również: Ulubiona ryba polskiej szlachty bije na głowę karpia. Prawie nie ma ości, jest zdrowa i smaczna

Jak ugotować barszcz, by miał intensywny kolor i smak? Wrzuć do środka ten owoc

Czasami zdarza się, iż barszcz zamiast pięknego czerwonego koloru podczas gotowania przybiera wyblakły różowy, albo brązowawy odcień. Aby tak się nie stało, pod koniec procesu jego przyrządzenia wrzuć do garnka jednego pokrojonego w kostkę buraka skropionego sokiem z cytryny.

Barszcz powinien zyskać piękny, wyrazisty odcień również wtedy, gdy po zdjęciu zupy z palnika wrzucisz do niego... kawałek jabłka ze skórką. To także sposób na ekspresową poprawę jego konsystencji.

Nie zapomnij jednak wyciągnąć owocu przed podgrzewaniem, aby nie zepsuć smaku. jeżeli natomiast zależy ci na wzmocnieniu gęstości zupy, dorzuć do garnka dwa ugotowane ziemniaki i zmiksuj całość blenderem.

Zobacz też:

To najlepsza pasta kanapkowa dla seniorów. Poprawia pamięć i chroni przed demencją

To najlepszy keks, jaki możesz zrobić na święta. Jest puszysty i nie wysycha

Bryja smakuje lepiej od puddingu, makowca i galaretki. W PRL-u była hitem Wigilii

Idź do oryginalnego materiału