Dorsz w sosie śmietankowo-parmezanowym z fasolką i ziemniaczkami

masteofficial.com 3 dni temu

Ostatnie tygodnie upłynęły mi pod znakiem gotowania, testowania i spisywania dziesiątek przepisów do mojego najnowszego ebooka Roślinne Pokusy. Wszystkie receptury są już gotowe – pozostało mi tylko (a raczej aż!) złożyć całość w spójną, piękną książkę. Mam już 109 stron… i czuję, iż to dopiero połowa. To będzie naprawdę obszerna pozycja – pełna smaków, trików, inspiracji i wiedzy o kuchni roślinnej.

Przez te miesiące wegańskie gotowanie pochłonęło mnie bez reszty – odkryłam, jak głęboki, umamiczny smak można wyczarować bez mięsa. Ale wiecie co? Zatęskniłam trochę za moim klasycznym comfort foodem. Tęsknota za ulubionymi smakami, tymi, które najlepiej mi służą – niskowęglowodanowymi – sprawiła, iż dziś serwuję coś z zupełnie innej bajki.

Na talerzu ląduje dorsz w kremowym sosie parmezanowym z nutą cytryny, podany z młodą fasolką i ziemniaczkami w mundurkach. Prosto, sezonowo, bardzo smacznie. Mam nadzieję, iż też się w nim zakochasz.

Składniki na dorsza ze śmietankowo-parmezanowym sosem z fasolką i ziemniaczkami

  • 400-500g polędwicy z dorsza
  • 400g młodych ziemniaków
  • 400g fasolki szparagowej
  • 3 łyżki parmezanu
  • 250ml śmietanki 18%
  • 1/4 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek do posypania
  • 1 łyżka masła klarowanego lub olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • oliwa
    Przyprawy: płatki chilli, sól, świeżo mielony pieprz
@maste_official

Dokładny przepis na dorsza z sosem śmietankowo- parmezankwym na masteofficial.com ✨ ••• #waszamarcysia #doraz #fasolkaszparagowa #fasolka #ziemniaki #obiad #ryba #lekcjegotowania

♬ Ivory – Trxxshed & Jhove

Sposób przygotowania dorsza w sosie śmietankowo-parmezanowym z fasolką i ziemniaczkami

  • Ziemniaczki dobrze wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie.
  • Fasolkę obierz, umyj i ugotuj al dente. Trwa to między 10-20 minut w zależności od świeżości i ,,wieku” fasolki. Młoda fasolka to około 12 minut. Na koniec przelej ją lodowatą wodą, aby zachowała swój piękny kolor.
  • Na maśle podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj śmietankę, zetrzyj parmezan, wciśnij sok z cytryny, dodaj sporo świeżo mielonego pieprzu i dobrze wszystko wymieszaj. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Spróbuj i dopraw solą do smaku.
  • Polędwicę z dorsza umyj, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w mniejsze porcje.
  • Oprósz solą oraz pieprzem i obtocz w mące.
  • Smaż na maśle klarowanym, na średnim ogniu, aż polędwica zrobi się złocista. Trwa to około 3-4 minuty z każdej strony.
  • Następnie ułóż zgrabnie naszego bowla: na dole sos parmezanowy, następnie fasolka, na tym ziemniaczki i na koniec posyp wszystko solą w płatkach, płatkami chilli, a także skrop oliwą i posyp świeżym koperkiem.

Smacznego,
Wasza Marcysia!

Idź do oryginalnego materiału