Domowy comfort food po szwedzku – przepis na klopsiki Mannerströma

codojedzenia.pl 3 dni temu

Klopsiki według Mannerströma to klasyka szwedzkiej kuchni – solidne, domowe danie, które ten znany szwedzki szef serwował też w swoich restauracjach. Choć Mannerström coraz rzadziej pojawia się w mediach, jego przepisy wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. I nic dziwnego, bo to proste, a jednocześnie dopracowane smaki, które po prostu działają. Dlatego dzisiaj zapraszam na klopsiki według Mannerströma, oczywiście z obowiązkowymi dodatkami: brązowym sosem, dżemem z borówek, ziemniakami i warzywami marynowanymi w occie. Prosto, tradycyjnie, po szwedzku ale zawsze z charakterem.

Szwedzka klasyka na talerzu – klopsiki według Mannerströma

Ten przepis na szwedzkie klopsiki jest banalnie prosty zresztą jak cała szwedzka kuchnia, która stawia na smak, a nie komplikacje. Mannerström poleca mięso mielone z dobrej jakości wołowiny, najlepiej z karczku. Do farszu dodaje się jajko, tartą bułkę namoczoną w mleku, sól, pieprz i drobno posiekaną cebulę. Z masy formujemy małe klopsiki, mniej więcej wielkości włoskiego orzecha i smażymy je na maśle, aż zrobią się pięknie złociste. Klopsiki podajemy z ziemniakami. U Mannerströma jest to zwykle kremowe puré, ale ja najbardziej lubię młode ziemniaczki z koperkiem. Prosto, domowo i naprawdę pysznie.

Szybka marynata – warzywa gotowe już po godzinie

Warzywa w occie to taki smak lata zamknięty w słoiku szczególnie wtedy, gdy wszyscy wokół przerabiają plony z własnego ogródka. Ten przepis jest naprawdę prosty i szybki – warzywa już po godzinie są gotowe do podania i świetnie sprawdzają się jako przystawka do obiadu albo lekki dodatek na stół.

Najczęściej marynuję ogórki i czerwoną cebulę – klasyki, które nigdy nie zawodzą. Świetnie pasują nie tylko do klopsików, ale też do burrito, kanapek, a choćby do grillowanych dań. Są chrupiące, lekko kwaśno-słodkie i pełne charakteru. Typowo letni freszor, lekki i orzeźwiający, który świetnie się sprawdza z warzywnymi klopsikami z wołowiny.

Brązowy sos, borówki i magia na talerzu – klopsiki według Mannerströma

Niewątpliwie klopsiki według Mannerströma to w Szwecji klasyk tak kultowy, jak u nas gołąbki czy pierogi. Wiadomo – każdy kraj ma swoje comfort food, a u Szwedów rządzą właśnie klopsiki. Proste, mięsne, z brązowym sosem, borówkami i obowiązkowymi ziemniakami. Niby nic wymyślnego, a jednak potrafią rozbroić smakiem i przypomnieć, iż w prostocie tkwi siła. A jak robi je Mannerström – to wiadomo, iż będzie dobrze.

Klopsiki według Mannerströma

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 5 min 5 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Klopsiki

500 g mielonej wołowiny z karczka

1 jajko

2 łyżki cebuli, drobno posiekanej

1½ łyżeczki soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

100 ml mleka

2 łyżki tartej bułki

masło do smażenia

Warzywa w octowej zalewie

3 cebule czerwone

1 ogórek

½ dl octu, u mnie 24%

400 ml wody

4 ziarna ziela angielskiego

50 g cukru lub słodzika

szczypta soli do smaku

Sos brązowy

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

200 ml mleka

200 ml śmietanki, 36% tł.

3 łyżki sosu sojowego

sól i czarny pieprz do smaku

Dodatkowo

młode ziemniaki gotowane

koper do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać tartą bułkę, przyprawy i wlać mleko. Wymieszać, po czym dodać jajko i ponownie wymieszać. Następnie dodać mieloną wołowinę i wszystko razem wymieszać na jednolity farsz.
  2. Formować klopsiki wielkości włoskiego orzecha. Z podanej porcji wychodzi około 24-26 sztuk. Smażyć na rozgrzanym maśle przez około 5 minut, co jakiś czas podrzucając klopsiki na patelni, aby równomiernie się zrumieniły.
  3. W międzyczasie ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
  4. Do garnka wlać ocet, wodę i dodać przyprawy. Zagotować zalewę i ostudzić. Cebulę i ogórka pokroić w bardzo cienkie plasterki (najlepiej użyć mandoliny). Warzywa rozłożyć do osobnych miseczek i zalać zalewą. Pozostawić na 30–60 minut.
  5. W rondelku z nieprzywierającym dnem zrumienić mąkę, następnie dodać masło i smażyć, aż zacznie się pienić. Powoli wlewać mleko wymieszane ze śmietaną i sosem sojowym, stale mieszając. Gotować do uzyskania lekko gęstego sosu.
  6. Podać klopsiki polane sosem, z ziemniakami, marynowanymi warzywami i dżemem z borówki czerwonej. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału