Domowe wody smakowe idealne na upały

lubelski.pl 2 miesięcy temu

Każda woda smakowa ma swoje zalety, dlatego do jej przygotowania warto wykorzystywać różne składniki, nie tylko popularne cytryny i miętę. Grejpfruty mają wysoką zawartość witaminy C, wzmacniają układ odpornościowy oraz układ krążenia, wspomagają wchłanianie żelaza. Melisa działa uspokajająco, wycisza i jednocześnie wzmaga przejrzystość myśli oraz koncentrację. Szałwia posiada olejki eteryczne działające uspokajająco, regulujące trawienie i obniżające poziom cukru we krwi. Ananas łagodzi stany zapalne w organizmie oraz reguluje pracę żołądka. Pijmy wodę smakową dla przyjemności i zdrowia!

Woda z grejpfrutem

Składniki:

1 grejpfrut

1 laska cynamonu

2 gałązki rozmarynu

500 ml wody

Przygotowanie:

Grejpfruta wraz ze skórką pokroić w półplasterki, przełożyć do dzbanka. Dodać gałązki rozmarynu, cynamon, całość zalać wodą średnio-zmineralizowaną. Przy wykorzystaniu drewnianej łyżki rozgnieść wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na min. 10 minut.

Woda z ananasem

Składniki:

2 grube plastry ananasa

10 świeżych listków melisy

1 laska cynamonu

500 ml wody

Przygotowanie:

Ananasa obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Do dzbanka z wodą wrzucić ananasa, melisę i cynamon. Zamieszać drewnianą łyżką i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.

Woda z granatem i malinami

Składniki:

6 łyżek pestek z granatów

1 szklanka malin

10 świeżych listków szałwii

10 świeżych listków mięty cytrynowej

500 ml wody

Przygotowanie:

Owoc granatu umyć, przekroić na połowę. Nad miseczką, przy użyciu drewnianej łyżki, opukiwać owoc, by łatwo pozyskać pestki. Do dzbanka z wodą dodać pestki z granatu, listki szałwii i mięty oraz maliny. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Chwilę odczekać przed podaniem.

Idź do oryginalnego materiału