7 ważnych zasad robienia domowych przetworów
Przetwory robimy z kilku względów: by zachować smak lata, zaoszczędzić na kupnych produktach, zapobiegać marnowaniu żywności, której nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Aby nasze zaprawy warzywno-owocowe były trwałe i bezpieczne, muszą być odpowiednio przygotowane i przechowywane. „Dzięki temu na naszych półkach będzie zdrowo i smacznie”, wskazuje GIS i podaje wskazówki.
- Dbaj o czystość rąk, narzędzi i blatów roboczych.
- Używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw.
- Przygotuj przetwory zgodnie z przepisem, z odpowiednią ilością cukru, soli lub octu – utrwalają żywność.
- Przygotuj i wyparz czyste szklane słoiki z nowymi wieczkami twist-off lub słoiki typu wek i butelki.
- Pasteryzuj przetwory owocowe i warzywne minimum przez 30 minut lub trzy razy w 24-godzinnych odstępach.
- Dobrze zakręć słoiki, ustaw je do góry dnem w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
- Pamiętaj o etykiecie z datą wytworzenia.
Jak robić domowe przetwory, żeby były zdrowe?
Zaprawy na jesień i zimę nie powinny być przygotowywane w pośpiechu. Jeszcze przed rozpoczęciem pracy trzeba zadbać o przygotowanie stanowiska. Musi być czyste – podobnie, jak nasze dłonie.
„Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty” – radzi GIS.