Domowe przetwory mogą być niebezpieczne. Może też popełniasz jeden z kardynalnych błędów!

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Agata Wodzień-Nowak


Dlaczego przetwory w słoikach popsuły się? Najczęściej popełniane błędy to z pozoru błahe czynności. Ogórki konserwowe i kiszone, przeciery pomidorowe, buraczki tarte lub w zalewie, gruszki w syropie i powidła – to tylko początek długiej listy przetworów, które co roku robimy w domach. Główny Inspektorat Sanitarny apeluje: zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów. Czasem z pozoru drobne niedopatrzenie może skończyć się nie tylko zmarnowaniem warzyw i owoców, ale też zatruciem. Poznaj zasady bezpiecznego przygotowywania zapraw w słoikach.

7 ważnych zasad robienia domowych przetworów

Przetwory robimy z kilku względów: by zachować smak lata, zaoszczędzić na kupnych produktach, zapobiegać marnowaniu żywności, której nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Aby nasze zaprawy warzywno-owocowe były trwałe i bezpieczne, muszą być odpowiednio przygotowane i przechowywane. „Dzięki temu na naszych półkach będzie zdrowo i smacznie”, wskazuje GIS i podaje wskazówki.

  • Dbaj o czystość rąk, narzędzi i blatów roboczych.
  • Używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw.
  • Przygotuj przetwory zgodnie z przepisem, z odpowiednią ilością cukru, soli lub octu – utrwalają żywność.
  • Przygotuj i wyparz czyste szklane słoiki z nowymi wieczkami twist-off lub słoiki typu wek i butelki.
  • Pasteryzuj przetwory owocowe i warzywne minimum przez 30 minut lub trzy razy w 24-godzinnych odstępach.
  • Dobrze zakręć słoiki, ustaw je do góry dnem w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
  • Pamiętaj o etykiecie z datą wytworzenia.

Jak robić domowe przetwory, żeby były zdrowe?

Zaprawy na jesień i zimę nie powinny być przygotowywane w pośpiechu. Jeszcze przed rozpoczęciem pracy trzeba zadbać o przygotowanie stanowiska. Musi być czyste – podobnie, jak nasze dłonie.

„Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty” – radzi GIS.

Idź do oryginalnego materiału