Domowe kostki rosołowe ze świeżych warzyw. Tani i zdrowy zamiennik

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Domowe kostki rosołowe- Pyszności


Prosty przepis na domowe kostki rosołowe o dobrym składzie. Bez sztucznych ulepszaczy i wzmacniaczy smaku. Tańsze i zdrowsze niż te ze sklepu.

Szybki przepis na bulion

Gotowanie bulionu bywa naprawdę czasochłonne, więc nic dziwnego, iż szukamy alternatyw, które nam to zadanie ułatwią. Sklepowe półki aż uginają się pod gotowymi kostkami rosołowymi w przeróżnych wariacjach smakowych. Niestety, ich skład pozostawia wiele do życzenia- spora ilość glutaminianu sodu, barwniki karmelowe, utwardzone tłuszcze i duża ilość soli- to nie brzmi jak przepis na zdrowie. W naszej domowej wersji znajdziesz tylko to, co najlepsze- warzywa. Takie kostki są proste w przygotowaniu, pełne smaku i do tego niedrogie. Już na zawsze pożegnasz niezdrowe gotowce ze sklepu. Domowe kostki przygotujesz w mgnieniu oka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Domowe kostki rosołowe

Składniki:

  • 1 por
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • olej

Sposób przygotowania:

Marchewki oraz pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka z olejem i dorzuć pokrojony cienko por i posiekaną natkę pietruszki. Podsmaż chwilę całość, aż warzywa nieco się zeszklą.

Domowe kostki rosołowe- Pyszności

Do podsmażonych warzyw dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz obrane ząbki czosnku. Wymieszaj i przykryj garnek pokrywką. Duś pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Co jakiś czas przemieszaj zawartość garnka, aby warzywa nie przywarły do dna naczynia

Domowe kostki rosołowe- Pyszności

Usmażone warzywa zblenduj na jednolitą masę. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na całą noc. Po tym czasie podziel przygotowaną masę przy pomocy ostrego noża na mniejsze kostki.

Domowe kostki rosołowe- Pyszności

Tak przygotowane kostki zawiń w kawałki folii aluminiowej. Gdy będziesz potrzebować bulion, wystarczy wrzucić przygotowaną kostkę do gorącej wody. Przechowuj w chłodnym miejscu. Gdy włożysz gotowe kostki do zamrażarki, to będą zdatne do użycia choćby przez kilka tygodni.
Smacznego!

Domowe kostki rosołowe- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału