Domowa wędlina z pończochy. Smakuje o niebo lepiej niż ze sklepu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: wędlina z pończochy - Pyszności; foto: Canva


Od momentu wybuchu pandemii, przyrządzanie w domu produktów, które do tej pory zawsze kupowaliśmy, stało się niezwykle powszechne. Chleb, masło, śmietana, choćby mozzarella – jeżeli to masz już za sobą, chcemy ci dzisiaj pokazać, jak prezentuje się domowa wędlina z pończochy, którą przygotujesz samodzielnie. Jest prostsza do zrobienia, niż myślisz.

O tym, jak prezentuje się skład części wędlin, pisaliśmy niedawno, przy okazji wymownego komentarza Katarzyny Bosackiej na ten temat. Mięso oddzielone mechanicznie, konserwanty i innego rodzaju chemia sprawiają, iż ma się czasem ochotę odłożyć sklepową wędlinę z powrotem do lodówki. I w tym momencie wkraczamy my, z przepisem na domową wędlinę. Do jej przygotowania będziesz potrzebował między innymi… pończochy.

wędlina z pończochy – Pyszności; foto: Canva

Jesteś gotowy na recepturę i twoją pierwszą w historii domową polędwicę? A przede wszystkim: czy przygotowałeś pończochę? Spokojnie, jeżeli jej nie masz, możesz też ewentualnie użyć gazy. Powodzenia!

Domowa wędlina z pończochy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki soli gruboziarnistej
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku, wędzonej papryki i czosnku granulowanego
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

Kupioną polędwiczkę dokładnie umyj, a następnie osusz. W kolejnym kroku musisz ją obtoczyć w cukrze. Kiedy skończysz, włóż ją (w pojemniku) na 2 dni do lodówki. Po 24 godzinach w chłodziarce obróć polędwiczkę o 180 stopni.

wędlina z pończochy – Pyszności; foto: Canva

Po dwóch dobach wyjmij mięso i umyj je z cukru i zebranego w pojemniku płynu. Następnie wysusz je i obtocz w soli. Czas na powtórzenie wcześniejszej czynności i odstawienie polędwicy na kolejne dwa dni.

Po tym czasie ponownie umyj i osusz mięso oraz natrzyj je zmieszanymi ze sobą czosnkiem granulowanym, słodką i wędzoną papryką i majerankiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego (bez przykrywki) i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Ostatni krok to przełożenie mięsa i przypraw z naczynia do pończochy i powieszenie jej na 5-6 dni. Pamiętaj, iż polędwica nie lubi zarówno wilgoci, jak i zaduchu. Zagwarantowanie jej odpowiedniego miejsca na dojrzewanie to klucz do tego, by po kilku dniach rozkoszować się plastrami idealnej wędliny. Smacznego!

Wiesz już jak zrobić domową wędlinę. Zajrzyj też na nasz kanał na YouTube, by poznać przepis na słodkie bułeczki śniadaniowe.

Idź do oryginalnego materiału