Domowa bita śmietana będzie puszysta jak z najlepszej cukierni. Wystarczy dodać ten składnik

g.pl 1 dzień temu
Jak usztywnić bitą śmietanę? Wiele osób rezygnuje z samodzielnego ubijania z uwagi na czasochłonność tego procesu i często niezadowalający efekt. Warto jednak wiedzieć, iż istnieje kilka prostych trików na szybkie usztywnienie nabiału i nadanie mu idealnej puszystości.
Bita śmietana to uniwersalny dodatek do wielu różnych deserów. Doskonale smakuje z lodami, ciastami, owocami czy goframi, dlatego warto mieć ją pod ręką w lodówce na wypadek niespodziewanej wizyty gości. Oczywiście w sklepach można kupić gotową śmietanę w sprayu, ale nie smakuje ona tak dobrze jak ta domowa. Mało kto jednak chce dzisiaj ją ubijać, ponieważ jest to czasochłonne, męczące, a efekt nie zawsze taki, na jaki liczymy. Śmietana często wychodzi za rzadka, przez co spływa po deserach i wygląda nieapetycznie. To może zniechęcać do podjęcia pracy, ale warto wiedzieć, iż da się tego uniknąć. Wystarczy dodać do śmietany jeden składnik.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis


Dlaczego śmietana nie chce się ubić? Nie zapomnij o tych zasadach
Największą zaletą domowej bitej śmietany jest brak chemii i konserwantów. Ma też o wiele bardziej naturalny smak, a przy okazji samodzielnie możemy zdecydować o tym, ile cukru do niej dodamy. To duże plusy, ale są też minusy - ubijanie trwa długo, zwłaszcza jeżeli nie mamy nowoczesnego robota kuchennego i posługujemy się wyłącznie mikserem ręcznym. Istnieje na szczęście kilka trików, na skrócenie tego czasu i osiągnięcie zadowalającego efektu puszystej, stałej piany. Jak to zrobić?


Przede wszystkim upewnij się, iż naczynie, do którego wlewasz śmietanę, jest czyste. Najlepiej wybrać metalową miskę i schować ją do zamrażarki na około 15 minut przed ubijaniem.
Wybieraj tylko tłuste śmietany, czyli 30- lub 36-procentowe.
Sprawdź temperaturę śmietany - żeby szybciej się ubiła, powinna być dobrze schłodzona. Najlepiej trzymać ją w lodówce przez co najmniej 24 godziny przed rozpoczęciem pracy w kuchni.
Zacznij ubijać na wyższych obrotach. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, możesz je stopniowo zmniejszać.


Zobacz też: Chrupiąca i soczysta. Papryka konserwowa mojego dziadka to majstersztyk [PRZEPIS]


Co dodać do bitej śmietany, żeby była sztywna? Wystarczy ta jedna rzecz
Skoro wiemy, co zrobić, żeby śmietana szybciej się ubiła, to warto wspomnieć o tym, w jaki sposób uzyskać puszysty efekt na długo. W sklepach można znaleźć gotowe ulepszacze, a jeżeli nie chcesz stosować chemii, to lepszym pomysłem będzie dodanie cukru pudru. Wystarczy 1-2 łyżki cukru, a śmietana szybciej nabierze gęstości, a przy okazji zyska słodki smak. Co ważne, musi to być puder - dodanie cukru w kryształkach spowoduje wręcz odwrotny efekt i nic się nie ubije. jeżeli chcesz mieć pewność, iż śmietana na dłużej pozostanie sztywna i nie rozleje się na deserze, dodaj do niej kilka kropel soku z cytryny. Nie tylko przyśpieszy gęstnienie nabiału, ale też lekko poprawi jego smak. Alternatywnie można użyć żelatyny, jednak wówczas należy pilnować, aby dobrze się rozpuściła, a w śmietanie nie pozostały grudki.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału