Ziemniaki są złotem polskiej kuchni. Sycące, bogate w witaminy i minerały, świetnie komponują się niemal z każdym daniem. Dodają energii, są źródłem błonnika, a co ważne, łatwo się trawią. Ale uwaga – nie każde połączenie z kartoflami służy zdrowiu. W zestawieniu z niektórymi produktami mogą powodować wzdęcia, uczucie ciężkości, a choćby bóle brzucha. Chcesz cieszyć się ziemniakami bez problemów? Dowiedz się, jakich twistów lepiej unikać, by nie fundować sobie trawiennej rewolucji.
REKLAMA
Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."
Z czym lepiej nie łączyć ziemniaków? Oto produkty, które mogą okazać się katastrofą dla trawienia
Najczęstsze błędy kulinarne w Polsce wynikają z niewłaściwego zestawiania ziemniaków z innymi produktami. Jak możemy przeczytać na stronie poradnikzdrowie.pl, ziemniaków nie powinno się łączyć przede wszystkim z białkiem zwierzęcym, takim jak mięso. Trawienie białek wymaga środowiska kwaśnego, a skrobia potrzebuje środowiska zasadowego, co powoduje, iż organizm musi wyprodukować różne enzymy trawienne jednocześnie. To z kolei spowalnia procesy metaboliczne, powodując uczucie ciężkości, wzdęcia, zaparcia i bóle brzucha. Popularny kotlet z ziemniakami i sos jest więc kombinacją bardzo problematyczną.
Spożywanie ziemniaków z produktami mlecznymi, jak śmietana czy masło, to kolejna pułapka, która może odbić się na trawieniu. Produkty mleczne, zwłaszcza tłuste, są ciężkostrawne i w połączeniu ze skrobią z mogą mocno obciążyć przewód pokarmowy, prowadząc do uczucia pełności i niestrawności. Innym, częstym błędem jest łączenie ziemniaków z cukrami prostymi, np. słodkimi deserami lub owocami. Skrobia i cukier to zestawienie, które gwałtownie wywołuje fermentację w jelitach, co kończy się gazami i wzdęciami. Aby uniknąć tych problemów, lepiej postawić na lekkie dodatki oraz przyprawy, które wspomagają trawienie, takie jak koperek czy majeranek.
Wylewasz wodę z ziemniaków do zlewu? Błąd. Przyda ci się w najmniej spodziewany sposób Fot. Tomasz Stańczak / Agencja Wyborcza.pl
Z czym najlepiej jeść ziemniaki? Za taki obiad twój brzuch będzie wdzięczny
Żeby ziemniaki były sprzymierzeńcem zdrowia i atrakcyjnej sylwetki, najważniejsze jest ich odpowiednie przygotowanie oraz dobór dodatków. Jak wskazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, najlepszym sposobem obróbki bulw jest gotowanie lub pieczenie ich w całości, ze skórką, co znacząco minimalizuje utratę cennych witamin i minerałów. W przypadku obierania należy robić to jak najcieniej, a następnie gotować w małej ilości wody lub na parze, aby zachować ich wartości odżywcze. Aby stworzyć zdrowy obiad, warto zestawić kartofle z różnorodnymi gotowanymi lub pieczonymi warzywami, takimi jak brokuły, marchew, papryka czy cukinia. Te kolorowe dodatki nie tylko wzbogacą danie o dodatkowe witaminy i minerały, ale także dostarczą błonnika, a przyprawione świeżymi ziołami, z pewnością podkreślą smak. Nie zapominajmy o źródle białka. Doskonałą alternatywą dla mięsa będzie np. soczewica, ciecierzyca czy tofu. Taki zestaw składników przyczyni się do zachowania równowagi makroskładników w posiłku.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. Sprawdź też: W PRL-u stała na każdym stole. Za szklaną kurę można dostać 1500 zł. Oryginał wyróżniają 3 rzeczy