Jajecznica to jedno z najbardziej sycących szybkich śniadań. Dzięki jego regularnemu pałaszowaniu unikniesz napadów głodu w ciągu dnia. Nie będziesz podjadać i wesprzesz swój organizm, ponieważ zawiera wysokojakościowe białko oraz inne ważne składniki odżywcze.
Już w najprostszej wersji jest bombą witaminową. Jeżeli jednak dorzucisz do jajecznicy jeszcze jeden dodatek, zyska dodatkowe adekwatności, dzięki którym będzie jeszcze zdrowsza. Twój mózg, układ opornościowy czy układ krążenia będą ci wdzięczne.
Dlaczego warto jeść makrelę? To najlepszy dodatek do jajecznicy
Makrela jest jednym z najlepszych dodatków do jajecznicy z wielu różnych powodów. Po pierwsze, ma naturalnie wyrazisty, słony smak, więc do potrawy nie trzeba dodawać już dużej ilości soli ani innych przypraw.
Połączenie delikatnych jaj i wędzonej ryby to prawdziwy hit i prosty sposób na smaczne pełnowartościowe śniadanie o dużej wartości odżywczej, które syci, a jednocześnie nie przytłacza żołądka. Jajka są źródłem białka, żelaza, witamin z grupy B, więc wspomagają koncentrację i dodają energii.
Makrela z kolei ma w sobie dużo kwasów omega-3, które wspomagają pracę mózgu oraz układ krążenia i mózgu. W rybie jest także witamina D, niezwykle ważna dla zachowania równowagi hormonalnej czy odporności, która w okresie jesiennym może być osłabiona, a także selen czy jod.
Jak zrobić jajecznicę z makrelą, która zachwyci podniebienie?
Przygotowanie jajecznicy z makrelą nie jest trudne, a połączenie jajek z wędzoną rybą gwarantuje aksamitną konsystencję i ciekawy, wyrazisty smak. Nie wahaj się więc poeksperymentować z tym szybkim daniem.
Jajecznica z makrelą - składniki:
- jaja kurze - 2/3 sztuki średniej wielkości
- makrela wędzona - około 1/3 ryby (albo więcej, w zależności od tego, jak bardzo rybne chcesz mieć śniadanie)
- masło klarowane - 1,5 łyżki
- sól - odrobina
Najpierw odsuń skórę, usuń dokładnie ości z ryby i rozdrobnij ją. Rozgrzej masło na patelni, potem wrzuć na nią makrelę i smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Później dodaj jajka, wbijając je bezpośrednio do środka.
Wolno wymieszaj składniki, a gdy jaja zaczną się ścinać po 3 minutach, dopraw potrawę i jeszcze raz wymieszaj jajecznicę. Później, gdy odpowiednio się usmaży, możesz już nakładać ją na talerze.
Zobacz też:
Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół
Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy
Te grzyby są doskonałym źródłem białka. Moja teściowa podaje je w obłędnym sosie