Dodaj łyżeczkę tego proszku do marynaty. Mięso wyjdzie kruche i miękkie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Marynata do mięsa - Pyszności; foto: Canva


Jeśli lubisz, gdy smażone mięso wychodzi nie tylko aromatyczne, ale także doskonale miękkie, to prawdopodobnie marynata do mięsa jest w twojej kuchni chlebem powszednim. Dzisiaj chcemy ci zdradzić jeden tajny składnik, który możesz do niej dodać, by efekt miękkości był lepszy niż kiedykolwiek.

Wystarczy tani i popularny produkt kuchenny, by marynata do mięsa nabrała jeszcze większej mocy zmiękczającej. Jego zastosowanie na pewno jest ci znane, chociaż prawdopodobnie nie w takiej formie. Mowa tu o… sodzie oczyszczonej.

Marynata do mięsa – Pyszności; foto: Canva

Składnik doskonały?

Ciężko sobie wyobrazić funkcjonowanie w kuchni bez sody oczyszczonej. Ten niepozorny, tani produkt spełnia w naszych domach tyle funkcji, iż jego użyteczność wychodzi ponad wszelkie skale.

Właściwości spulchniające sody znane są już od wieków, dzięki czemu wypieki stały się prostsze i… smaczniejsze. Jednak używa się jej również na wiele innych sposobów. Pomaga w zgadze, nieświeżym oddechu, czy w usunięciu spalenizny z garnka. A, jak się okazuje, może też być idealnym środkiem do stworzenia marynaty do mięsa.

Marynata do mięsa z dodatkiem sody oczyszczonej

Twarde i ciągnące się mięso to persona non grata w każdej kuchni. Podczas gdy w przypadku drobiu ten problem pojawia się raczej rzadko, tak wołowina czy wieprzowina lubią nagle i niespodziewanie stwardnieć. To dlatego często decydujemy się na marynatę, która po pierwsze pozwoli na uniknięcie tego problemu, a po drugie, nada mięsu smaku i aromatu.

Marynata do mięsa – Pyszności; foto: Canva

Jeśli chcesz mieć pewność skuteczności działania takiej marynaty, proponujemy dodać do niej niewielką ilość sody oczyszczonej. Zmieszaj ją z pozostałymi składowymi marynaty i namocz w niej mięso. Po odstaniu swojego czasu w lodówce i usmażeniu, mięso okaże się kruche i miękkie.

Jeśli nie planujesz używania marynaty do mięsa, ale i tak chciałbyś skorzystać z cudownych adekwatności zmiękczających sody oczyszczonej, zastosuj krótszą drogę. Natrzyj nią mięso na kilka godzin przed smażeniem. jeżeli chcesz gotować mięso, dodaj do wody 1 łyżeczkę sody na 2 litry płynu. Każdy z tych sposobów jest równie skuteczny. Powodzenia!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału