Dodaj do jajek. Ten patent zrobi furorę przed Wielkanocą

shareinfo.pl 2 dni temu
Zdjęcie: gotowanie jajek


fot. screen Youtube / Susan Tips

Malowanie pisanek jest naszą wielkanocną tradycją. Odpowiednio przygotowane jajka to klucz do uzyskania najlepszych rezultatów. Białe jajka farbuje się najlepiej, a środkiem, który je idealnie rozjaśni jest pewien kuchenny produkt.

Idealne jajka na Wielkanoc

Barwienie jajek jest nieraz mało efektywne. Farba zanika, a widoczna ciemna skorupka wygląda nieelegancko. Nadchodzące święta wielkanocne obejdą się bez żadnych przykrych niespodzianek. Barwniki idealnie pokryją skorupki, a wszystko dzięki wcześniejszemu gotowaniu jajek z 1 dodatkiem.

Może cię zainteresować: Co zrobić, aby mazurek na Wielkanoc był idealnie kruchy? Podpowiadamy

Większość osób gotuje jajka w samej wodzie. Gdy dodasz do niej trochę octu, to perfekcyjnie oczyścisz skorupkę, a ona mocno się rozjaśni. Malowanie prawie iż białych jajek będzie czystą przyjemnością.

Jak ugotować jajka, by dało się je zwinnie barwić?

Na samym początku wstaw jajka o temp. pokojowej do garnka, zalej je wodą, tak, by zupełnie je zakryła. W tym momencie wlej ocet i zagotuj wszystko. Gdy roztwór zacznie bulgotać, przykręć ogień i gotuj jajka 10 min. W połowie tego czasu zauważysz, iż skorupki już powoli zmieniają kolor. Po upływie wskazanego czasu ściągnij naczynie z kuchenki i przelej jajka chłodną wodą. Dzięki temu szybciej ostygną i będziesz je mógł swobodnie dotykać. Umyj skorupki gąbką i maluj według własnej koncepcji.

Idź do oryginalnego materiału