Dodaj 10 łyżek do wody i doprowadź do wrzenia. Już nie będziesz wstydzić się widelców

kobieta.gazeta.pl 4 tygodni temu
Jak wyczyścić matowe sztućce, żeby znów wyglądały jak nowe? Nie potrzebujesz drogich preparatów ani past z telewizyjnych reklam. Wystarczą zwykłe domowe składniki, które trzymasz w kuchennej szafce. Dzięki nim stal znów zacznie błyszczeć niczym tafla jeziora w letnim słońcu.
Rodzinna kolacja zapowiada się idealnie. Na stole wszystko dopięte na ostatni guzik, aromaty unoszą się w powietrzu, a potrawy wyglądają jak z restauracji. Wystarczy już tylko rozłożyć sztućce i można czekać na gości. Wtedy jednak zauważasz coś, co psuje perfekcyjny obrazek. Zamiast eleganckiego połysku na widelcach i nożach widać matową, przygaszoną powierzchnię. Niby są czyste, ale wyglądają, jakby straciły dawny blask. Myślisz sobie: no pięknie, teraz to wstyd. Na szczęście istnieją proste sposoby, by w kilka minut znów lśniły jak nowe.


REKLAMA


Zobacz wideo TikTokowe triki z użyciem widelca. Przydadzą ci się każdego dnia!


Jak wyczyścić matowe sztućce? Domowy sposób przywróci im blask
Sztućce z czasem tracą połysk, szczególnie jeżeli regularnie lądują w zmywarce. Wszystko przez twardy osad z wody, resztki detergentu lub po prostu codzienne użytkowanie. Matowa warstwa to nic innego jak mikroskopijne zarysowania, które rozpraszają światło, przez co stal wygląda na "zmęczoną życiem". Jednak nie trzeba wymieniać ich na nowe, bo domowy sposób błyskawicznie poprawi ich wygląd. A potrzebujesz tylko dwóch składników.


Do nabłyszczania widelców i noży najlepiej sprawdza się prosta mieszanka. W rondelku zagotuj litr wody z 10 łyżkami octu, wrzuć sztućce i zostaw je na małym ogniu przez kwadrans. W tym czasie ocet rozpuści kamień, usunie tłuszcz i przywróci stali dawny połysk. Po 15 minutach wystarczy opłukać je w zimnej wodzie i delikatnie przetrzeć miękką ściereczką. Efekt widać od razu: sztućce błyszczą jak nowe i znów odbijają światło niczym lustro.
jeżeli noże i widelce lekko zmatowiały, a osad dopiero zaczyna się pojawiać, sięgnij po prosty cytrusowy patent. Odrobina kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny wystarczy, by przywrócić im blask. Nałóż je na suchą, bawełnianą ściereczkę i delikatnie przetrzyj metal. Kwas zadziała jak naturalny środek polerujący - rozpuści osad, usunie tłuszcz i odświeży powierzchnię stali. Na koniec opłucz sztućce w czystej wodzie i dokładnie je wytrzyj. To ekspresowy sposób, który ratuje sytuację, gdy goście już stoją w progu.


SztućceFot. Archiwum prywatne


Jak wyczyścić srebro z czarnego nalotu? Nie spisuj sztućców na straty
Srebrne lub platerowane sztućce z czasem ciemnieją, pokrywając się charakterystycznym nalotem. To naturalny efekt utleniania metalu, który tworzy cienką, szarawą warstwę na powierzchni srebra. Choć wygląda nieciekawie, nie oznacza zniszczenia i można go łatwo usunąć. Pamiętajmy jednak, iż w żadnym wypadku nie można tego robić w zmywarce. Wysoka temperatura i silne detergenty niszczą delikatną powłokę, zostawiając trwałe przebarwienia. Dużo lepiej sprawdzi się prosty domowy sposób, który przywraca srebru elegancki połysk w kilka chwil.


Do płaskiego garnka włóż folię aluminiową tak, by wyłożyła także jego boki. Na folii ułóż ściemniałe widelce czy łyżki i zalej je zimną solanką przygotowaną z 3-4 łyżek soli na litr wody. Postaw naczynie na gazie i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj całość przez około 10 minut. W tym czasie między srebrem, solą i aluminium zachodzi reakcja chemiczna, która dosłownie ściąga nalot z powierzchni. Gdy woda przestygnie, wyjmij sztućce, opłucz je i dokładnie wytrzyj miękką ściereczką. Warto potem przechowywać je w suchym miejscu, najlepiej owinięte w delikatny materiał lub w specjalnym etui. Dzięki temu zachowają blask na dłużej i nie będą tak gwałtownie ciemnieć. Jakie sztućce królują w twojej kuchni? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału