Pstrąg w porach w cieście drożdżowym, w towarzystwie puree z zielonych warzyw, sosu pomarańczowego, karmelizowanych pomidorków z chipsem z pietruszki – przygotowanie tej wykwintnej potrawy dało zwycięstwo uczennicom Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim w I Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym “Świąteczne Smaki”. Jednym z jurorów był Karol Okrasa, który rozpływał się nad talentem uczennic z Gorzowa Śląskiego.
Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim na konkurs, który odbył się w piątek 6 grudnia w Zespole Szkół Rolniczych w Prudniku, wysłał mocną reprezentację uczennic z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Joannę Chantzidimos i Zuzannę Galińską pod opieką Magdaleny Piaseckiej–Gwoździewicz.
Konkurs poprzedzony był inspirującą rozmową z Karolem Okrasą, który opowiedział uczniom historię swojej kariery, pokazując, iż każdy może – ale nie musi – wszystko, co tylko chce. Niewątpliwie, dla młodych kucharzy, była to duża dawka motywacji do pracy nad sobą i realizacji marzeń.
Konkurs był okazją do zgłębienia swojej wiedzy i rozwinięcia umiejętności gastronomicznych. Jurorzy dzielili się z uczestnikami praktycznymi radami, wskazówkami i stali się dla nich inspiracją.
W wydarzeniu wzięło udział sześć szkół z województwa opolskiego:
- Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim,
- Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku,
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich,
- Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu,
- Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu,
- Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.
Młodzi kucharze zaprezentowali wyjątkowe interpretacje tradycyjnych świątecznych potraw, łącząc regionalne smaki z nowoczesnymi technikami kulinarnymi.
Jury konkursowe, w skład którego weszli:
- Karol Okrasa – znany i ceniony mistrz kuchni,
- Kamil Klekowski – wybitny kucharz i promotor lokalnej gastronomii,
- Aleksander Czyż – kucharz z hotelu Aspen Prime Ski&Bike Resort
miało niełatwe zadanie wyłonienia zwycięzców, bo poziom konkursu był niezwykle wysoki!
Wyniki konkursu:
- I miejsce: Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim,
- II miejsce: Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu,
- III miejsce ex aequo: Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu,
- wyróżnienia: Centrum Kształcenia Zawodowego I Ustawicznego w Strzelcach Opolskich oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.
Do wykonanie potrawy: „Pstrąg w porach w cieście drożdżowym, w towarzystwie puree z zielonych warzyw, sosu pomarańczowego, karmelizowanych pomidorków z chipsem z pietruszki” uczennice zainspirowała Izabela Błaszczyk, a razem z Magdaleną Piasecką–Gwoździewicz przygotowały Joannę i Zuzannę do konkursu i pomogły osiągnąć zwycięstwo.
Karol Okrasa, podczas podsumowania konkursu, rozpływał się nad talentem zwyciężczyń konkursu.
– To była praca, która pokazuje, jak wspaniałe piękno można ukryć w prostych rzeczach. Smakowo – najlepsza praca, smakowo – kompletna praca. W tym nie brakowało niczego! To była też praca bardzo złożona, chociaż prosto wyglądała na talerzu. Kiedy usłyszałem pomysł na to danie, bałem się, iż to nie wyjdzie, wszyscy byliśmy lekko przerażeni. Dziewczęta jednak zrobiły ciasto drożdżowe, upiekły pstrąga, który był soczysty, a ciasto drożdżowe było takie, jakie mi na słodko nie wychodzi, bo tak pięknie wyrośnięte!
Co urocze, mistrz kuchni, porównał uczennice z Gorzowa Śląskiego do swojej babci!
– Może z Wami jest jak z moją babcią, która czego się nie dotknęła – to jej wszystko wychodziło! Macie to coś!
Zresztą, zobaczcie sami podsumowanie konkursu!
*- Informacja i zdjęcia: ZS Gorzów Śląski.