Dobra temperatura w lodówce to oszczędność. Jaką ustawić, by nie marnować jedzenia i pieniędzy?

g.pl 11 godzin temu
Zdjęcie: Philippe Clement / iStock


Jaka temperatura w lodówce jest optymalna do przechowywania artykułów spożywczych? Jak rozmieścić produkty na półkach i w szufladkach, aby dłużej nadawały się do zjedzenia? Tych kilka prostych porad pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze.
Lodówka zapewnia skuteczne zabezpieczenie dla zakupów spożywczych oraz dań, które nadają się do ponownego odgrzania. Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż każda półka w lodówce jest przeznaczona dla innej grupy produktów, na kolejnych poziomach panuje bowiem inna temperatura. Jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce i jaką temperaturę ustawić?


REKLAMA


Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!


Temperatura w lodówce - gdzie położyć mięso, a gdzie owoce?
Przez złe przechowywanie w lodówce jedzenie psuje się. Tym samym marnujemy żywność i pieniądze. Pamiętaj:


najniżej jest najchłodniej, dlatego na dolnej półce lodówki trzymamy mięso oraz ryby.
środkowa półka zarezerwowana jest m.in. dla nabiału, wędlin i gotowych dań.
górna półka lodówki to idealne miejsce dla produktów w słoikach, które z założenia mają dłuższy termin przydatności.
w szufladzie na samym dole kładziemy warzywa i owoce, bo to miejsce z najwyższą temperaturą.
na drzwiach lodówki też jest nieco cieplej niż we wnętrzu, dlatego można tam umieścić sosy czy jajka.


Jaka powinna być temperatura w lodówce?
adekwatna temperatura w lodówce to skuteczna ochrona pożywienia przed zbyt wczesnym zepsuciem, ale też pole do oszczędności. Ile stopni w lodówce zapewni optymalne warunki jedzeniu? Od 2 do 4 stopni C. Wartości poniżej automatycznie przełożą się na wyższe rachunki. O czym jeszcze warto pamiętać, aby nie przepłacać za prąd i nie marnować jedzenia?


Za każdym razem dokładnie zamknij drzwi lodówki.
Nie układaj produktów zbyt blisko siebie.
Nie zostawiaj w lodówce wilgotnych sztuk jedzenia.
Nigdy nie wkładaj do lodówki gorących potraw.


W lodówce najważniejszy jest porządek. Przechowywanie jedzenia w pojemnikach pomoże gwałtownie zorientować się, co jest, a czego brakuje. Dodatkowy patent na oszczędności to układnie produktów według daty ważności oraz regularny przegląd i dokładne czyszczenie lodówki, np. raz w tygodniu.
Jaka temperatura w zamrażarce - ile stopni?
Na prawidłowe działanie lodówki ma też wpływ strefa mrożonek. Jaka temperatura w zamrażarce będzie najlepsza? Idealne warunki to -18 stopni.


Temperatura w zamrażarce - o tym pamiętaj
Od czasu do czasu zamrażarkę trzeba rozmrozić. Lód i szron, które osadzają się na ściankach, powodują, iż temperatura w zamrażarce jest nieprawidłowa i urządzenie nie działa jak powinno. Dlatego:


przed rozmrażaniem odłącz urządzenie od sieci zasilającej i wyjmij wszystkie produkty (przy okazji możesz gruntowanie umyć lodówkę).
następnie otwórz drzwiczki, możesz też wstawić do środka miskę z gorącą wodą.
gdy lód zacznie się roztapiać, przecieraj ścianki gąbką.
Idź do oryginalnego materiału