Lodówka zapewnia skuteczne zabezpieczenie dla zakupów spożywczych oraz dań, które nadają się do ponownego odgrzania. Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż każda półka w lodówce jest przeznaczona dla innej grupy produktów, na kolejnych poziomach panuje bowiem inna temperatura. Jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce i jaką temperaturę ustawić?
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Temperatura w lodówce - gdzie położyć mięso, a gdzie owoce?
Przez złe przechowywanie w lodówce jedzenie psuje się. Tym samym marnujemy żywność i pieniądze. Pamiętaj:
najniżej jest najchłodniej, dlatego na dolnej półce lodówki trzymamy mięso oraz ryby.
środkowa półka zarezerwowana jest m.in. dla nabiału, wędlin i gotowych dań.
górna półka lodówki to idealne miejsce dla produktów w słoikach, które z założenia mają dłuższy termin przydatności.
w szufladzie na samym dole kładziemy warzywa i owoce, bo to miejsce z najwyższą temperaturą.
na drzwiach lodówki też jest nieco cieplej niż we wnętrzu, dlatego można tam umieścić sosy czy jajka.
Jaka powinna być temperatura w lodówce?
adekwatna temperatura w lodówce to skuteczna ochrona pożywienia przed zbyt wczesnym zepsuciem, ale też pole do oszczędności. Ile stopni w lodówce zapewni optymalne warunki jedzeniu? Od 2 do 4 stopni C. Wartości poniżej automatycznie przełożą się na wyższe rachunki. O czym jeszcze warto pamiętać, aby nie przepłacać za prąd i nie marnować jedzenia?
Za każdym razem dokładnie zamknij drzwi lodówki.
Nie układaj produktów zbyt blisko siebie.
Nie zostawiaj w lodówce wilgotnych sztuk jedzenia.
Nigdy nie wkładaj do lodówki gorących potraw.
W lodówce najważniejszy jest porządek. Przechowywanie jedzenia w pojemnikach pomoże gwałtownie zorientować się, co jest, a czego brakuje. Dodatkowy patent na oszczędności to układnie produktów według daty ważności oraz regularny przegląd i dokładne czyszczenie lodówki, np. raz w tygodniu.
Jaka temperatura w zamrażarce - ile stopni?
Na prawidłowe działanie lodówki ma też wpływ strefa mrożonek. Jaka temperatura w zamrażarce będzie najlepsza? Idealne warunki to -18 stopni.
Temperatura w zamrażarce - o tym pamiętaj
Od czasu do czasu zamrażarkę trzeba rozmrozić. Lód i szron, które osadzają się na ściankach, powodują, iż temperatura w zamrażarce jest nieprawidłowa i urządzenie nie działa jak powinno. Dlatego:
przed rozmrażaniem odłącz urządzenie od sieci zasilającej i wyjmij wszystkie produkty (przy okazji możesz gruntowanie umyć lodówkę).
następnie otwórz drzwiczki, możesz też wstawić do środka miskę z gorącą wodą.
gdy lód zacznie się roztapiać, przecieraj ścianki gąbką.