Solianka (znana też pod nazwą solanka) to aromatyczna zupa wywodząca się z kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. W smaku jest wyrazista, słono-kwaśna, a konsystencją przypomina trochę polski gulasz. Jako wkładkę można dodać do niej mięso wołowe i wieprzowe, ale dobrze sprawdzi się też ryba. Czas przygotowania solianki wynosi około dwóch godzin.
REKLAMA
Zobacz wideo Debora z MasterChefa pokazała, jak zrobić chłodnik. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu
Solianka zupa ukraińska lista produktów
Solianka łączy w sobie zupę i drugie danie. W tym przepisie podajemy składniki, które pozwolą na przygotowanie ok. sześciu porcji.
300 g wołowiny (najlepiej z kością, np. szponder)
200 g wędzonego boczku
200 g kiełbasy (np. jałowcowa, kabanosy)
100 g szynki lub pieczeni wieprzowej
1 cebula
2 ogórki kiszone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
10-15 oliwek
1-2 łyżki soku z cytryny lub zalewy z ogórków
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1,5-2 litry wody lub bulionu
1 cytryna
200 ml gęstej śmietany
Solianka przepis - jak zrobić?
Wołowinę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i odrobinę soli. Gotujemy wszystko na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (czyli około 1-1,5 godziny). Następnie wyjmujemy ugotowane mięso z garnka, kroimy w kostkę, a wywar przecedzamy i odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone ogórki kiszone i smażymy razem kilka minut. Następnie wlewamy koncentrat pomidorowy i smażymy wszystkie składniki jeszcze przez chwilę.
Kiełbasę, boczek i szynkę kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy wszystko razem (możemy dorzucić do cebuli i ogórków).
Do wywaru dodajemy pokrojone mięso oraz podsmażone składniki i gotujemy całość przez 10-15 minut na małym ogniu.
Dodajemy oliwki oraz sok z cytryny lub zalewę z ogórków. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę podajemy na gorąco (możemy dodać plaster cytryny i łyżkę śmietany na wierzch, jeżeli lubimy).
Solianka zupa - jak podawać?
Solianka powinna być gęsta, konsystencję można poprawić, dodając w trakcie gotowania łyżkę mąki. Tuż przed podaniem zupę warto też dosolić. Soliankę, jak każdą zupę z dodatkiem śmietany możemy trzymać w lodówce maksymalnie przez tydzień.