Wcale nie musisz używać spulchniaczy, żeby ciasto pięknie wyrosło. Sernik, który przedstawiamy w tym artykule, wychodzi puszysty za sprawą napowietrzenia masy. Dzięki odpowiedniemu ubiciu składników zyskuje lekkość nie do opisania. Sprawdź prosty przepis.
Składniki na puszysty sernik bez mąki
Puszysty sernik bez mąki zrobimy z 7 popularnych składników. zwykle każdy z nas ma te produkty w swojej kuchni, jeżeli jednak nie, to bez problemu kupisz je choćby w osiedlowym sklepiku.
Tak jak wspomniano, w tym przepisie nie używamy spulchniaczy, tj. proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. Mąka również jest zbędna.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia puszystego sernika bez mąki? Oto lista:
- 200 g masła 82 proc.;
- 200 g serka mascarpone lub twarogu;
- 200 g cukru;
- 6 jajek;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- szczypta soli.
Przepis na puszysty sernik bez mąki
Żeby zrobić puszysty sernik bez mąki, na początek rozpuść masło, podgrzewając je w rondelku. Odstaw tłuszcz do ostygnięcia.
Następnie oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch osobnych, czystych, suchych miskach. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę - dzięki temu ciasto wyjdzie lekkie i puszyste.
Z kolei żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę i dodaj do nich ostudzone masło, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz serek mascarpone albo odciśnięty z nadmiaru wody twaróg. Delikatnie wmieszaj do nich pianę z białek dzięki szpatułki
Tak przygotowaną masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 40-45 minut. Wypiek musi wyjść sprężysty, o złocistym kolorze.
Na koniec odstaw ciasto w formie do całkowitego ostudzenia. Potem włóż je do lodówki na kilka godzin, żeby się schłodziło.
Puszysty sernik bez mąki warto oprószyć cukrem pudrem przed podaniem. Możesz też oblać go polewą z białej bądź ciemnej czekolady i udekorować orzechami, migdałami lub listkami świeżej mięty.
Zobacz też:
Mówią, iż to najzdrowsza ryba na świecie. Polacy prawie nie jedzą
Włosi jedzą na okrągło, Polacy nie znają. Szkoda, bo świetnie dbają o wątrobę
To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeżeli nie chcesz chorować jesienią










