Do ogórka trzeba podchodzić z miłością

fakty.bialystok.pl 1 tydzień temu

Hodowcy ogórka znają się na tym najlepiej i jak twierdzą, aby ogórek był smaczny, należy od początku do końca podchodzić do niego z miłością. Wtedy można go przyrządzać na różne sposoby. Sprawdziliśmy tę recepturę na miejscu, w Kruszewie, gdzie odbywał się Ogólnopolski Dzień Ogórka. Świeży ogórek poprawia trawienie i świetnie nadaje się na odświeżenie cery. Można z niego też robić okłady, albo położyć plasterki na kanapkę. No bo kto nie lubi kanapki z ogórkiem? Pasuje zarówno do wędlin, jak i do sera, można też smacznie zjeść jajecznicę ze świeżymi plasterkami ogórka, albo dodać do różnego rodzaju sałatek. Z tym, iż przecież ogórki są w różnych postaciach – na przykład kiszone lub małosolne. Ogórków od każdą postacią i w dowolnej wariacji smakowej można było posmakować podczas Ogólnopolskiego Dnia Ogórka. Po raz 25 w Kruszewie przyjechali fani tego warzywa i wychodzili z pełnymi siatkami czy reklamówkami, inni ogórki wynosili we wiaderkach. To przede wszystkim porządnie zakiszone w rzece ogóreczki. Twarde, ale jednocześnie soczyste. W Kruszewie, Śliwnie i w pobliskiej Choroszczy do tej pory przetrwała tradycja uprawy ogórka zgodna z tym, jak ogórki pielęgnowali nasi pradziadowie. To dlatego miejscowe zielone warzywo, którego ponoć z niewia

Idź do oryginalnego materiału