Na świątecznym stole najlepiej sprawdzają się klasyki, takie jak sałatka jarzynowa czy sałatka z szynką i ananasem. W przypadku tej drugiej warto w tym roku nadać jej nieco innego wymiaru. Niepozorny por sprawia, iż staje się wyrazista, świeża i po prostu genialna. Można uznać, iż to warzywo spina w tej sałatce wszystko w całość.
Sałatka na Wielkanoc — klasyk, ale w zmienionym wydaniu
Sałatka z szynką i ananasem to popularny przysmak, który ląduje na stołach z różnych okazji. Chętnie wykonywana jest również na Wielkanoc, gdyż jest to sprawdzone słodko-słone połączenie, które trudno zepsuć. Przez większość osób przygotowywana jest poprzez klasyczne połączenie szynki konserwowej, ananasa z puszki, kukurydzy, żółtego sera i majonezu.
Okazuje się, iż ta i tak już dobra sałatka może stać się jeszcze lepsza. Poprzez przełamanie jej łagodności można zyskać świeżą i wyrazistą sałatkę, która posmakuje absolutnie każdemu. Por sprawdzi się do tego doskonale, gdyż wprowadza “lekki pazur", przełamuje łagodność i dodaje ostrości. Tym samym popularna sałatka zyskuje zupełnie nowy charakter, którym zachwycisz domowników oraz swoich gości.
Jak wiadomo, sałatki mają to do siebie, iż z łatwością można modyfikować ich skład, dodając lub odejmując poszczególne składniki. Nie inaczej jest w przypadku tej sałatki, którą wiele osób uzupełnia, chociażby o zielony groszek. Ciekawą propozycją jest także zmieszanie majonezu z jogurtem naturalnym, dzięki czemu sałatka zyskuje lżejszego charakteru. Opcji modyfikacji jest naprawdę sporo, ale w tym roku skieruj swoją uwagę na przepis z dodatkiem pora. Po prostu warto.
Zobacz także: Zamiast babki, zrób na Wielkanoc tę roladę. Goście oniemieją z zachwytu i poproszą o przepis
Jak zrobić sałatkę z szynką, ananasem i porem? Znika z miski jako pierwsza
Sałatka z szynką i ananasem jest banalna w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się na każdą okazję. Warto przygotować ją również na Wielkanoc, gdyż będzie idealna jako przekąska pomiędzy świątecznymi daniami. Z dodatkiem pora zachwyci swoim smakiem. Do jej przygotowania potrzebujesz następujących składników:
- 150 g szynki konserwowej
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g żółtego sera
- 60 g majonezu
- 1 por (tylko biała część)
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie sałatki zacznij od pokrojenia szynki w kostkę. Następnie odsącz ananasa z syropu, pokrój go na mniejsze kawałki i dodaj do szynki. Do miski wrzuć również odsączoną z zalewy kukurydzę. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do pozostałych składników.
Teraz zajmij się porem. Pokrój go w cienkie półplasterki i przelej go wrzątkiem, aby pozbyć się ostrego smaku, ale tym samym zachować jego wyrazisty charakter. Wymieszaj go wraz z innymi składnikami w dużej misce. Dadaj majonez, dopraw solą i pieprzem, a następnie ponownie wymieszaj. Sałatkę włóż do lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć". Smacznego!
Zobacz też:
Ta karpatka nie ma ani grama cukru, a smakuje doskonale. Idealna na święta bez zbędnych kilogramów
Zrób na święta babkę z zajączkiem lub barankiem. Wygląda, jak z cukierni, a jest banalnie prosta
Zerwij te kwiaty w ogrodzie i zrób dżem. Będzie idealny do mazurka