Rosół z pieczonych warzyw to interesująca alternatywa dla tradycyjnego bulionu gotowanego na surowych składnikach. Dzięki wcześniejszemu pieczeniu warzywa nabierają karmelowego aromatu, a zupa staje się bardziej wyrazista i pachnąca.
Rosół z pieczonych warzyw — składniki
Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Pieczenie warzyw wydobywa z nich naturalną słodycz, dlatego nie warto pomijać żadnego z poniższej listy. Składniki:
- 1 cebula,
- 2 liście białej kapusty,
- 2 liście laurowe,
- 2 średnie pietruszki,
- 2-3 litry wody,
- 4 duże marchewki,
- 5 łyżek oliwy,
- 6 podudzi z kurczaka,
- kawałek mięsa wieprzowego lub wołowego,
- kawałek pora,
- kawałek selera,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
To połączenie sprawi, iż rosół będzie nie tylko aromatyczny, ale też pięknie złocisty i delikatnie słodkawy. Dzięki pieczeniu składniki uwalniają swoje najlepsze nuty smakowe.
Sprawdź również: Zrób do słoików i jedz przez całą zimę. Odporność i jelita będą ci wdzięczne
Jak przygotować rosół z pieczonych warzyw?
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż wszystkie warzywa i mięso. Posyp je solą, pieprzem i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (termoobieg) i piecz przez około godzinę. Gdy składniki się zarumienią, przełóż je do dużego garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pęczek natki pietruszki, a następnie zalej wszystko wodą. Gotuj na małym ogniu przez kolejną godzinę, aż smaki się połączą i powstanie głęboki, aromatyczny wywar. Podawaj z ulubionym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też:
Ta sałatka bije na głowę tradycyjną jarzynową. Babcia zawsze robi na Wszystkich Świętych
Takie ziemniaki podają na Podhalu. Teraz zrobisz je w domu i to bez zachodu
Tak zrobisz puszystą bitą śmietanę bez żelatyny. Zastąp ją tym, a więcej nie wypłynie z ciasta