Płatki migdałowe to nie tylko smaczna i estetycznie wyglądająca dekoracja deserów i ciast, ale bogate źródło wapnia, cynku, magnezu, potasu i witamin. Dlaczego warto jeść i do czego stosować płatki migdałowe?
- Artykuł został zaktualizowany i rozbudowany o nowe treści i autorskie zdjęcia 27.12.2024
Czym są płatki migdałowe?
Płatki migdałowe powstają w wyniku pokrojenia w cienkie plasterki migdałów. Mają postać plasterków w kształcie kremowej łezki o słodkim smaku. W sprzedaży znaleźć możemy dwa rodzaje migdałów w płatkach — płatki z migdałów blanszowanych oraz migdałów nieblanszowanych (ze skórką).
Płatki powstają praktycznie z każdej odmiany migdałów. Cięcia migdałów w zakładzie produkcyjnym dokonuje się mechanicznie. Przed pocięciem w płatki, jądra migdałów są uplastycznianie, aby były łatwiejsze w obróbce i nie uległy skruszeniu i złamaniu. Dokonuje się to zwykle poprzez podgrzewanie orzechów na sucho lub dzięki pary. Pocięte w ten sposób migdały w płatkach są suszone i schładzane do temperatury otoczenia, a następnie przesiewane i pakowane.
Obróbka ta nie wpływa znacząco na adekwatności odżywcze płatków, które wykazują się taką zawartością cennych składników jak migdały w całości.
Rodzaje płatków migdałowych
W sprzedaży dostępnych jest kilka rodzajów migdałów w płatkach. Plasterki migdałowe podzielone są na różne grubości, aby konsumenci mogli dostosować ich formę do swoich potrzeb.
Płatki migdałowe możemy podzielić wg tego z jakiego rodzaju migdała zostały wytworzone – blanszowanego czy migdała ze skórką.
- Płatki migdałowe blanszowane. To płatki wytworzone z migdałów, z których uprzednio usunięto zewnętrzną skórkę skórkę. Migdały kroi się w cienkie, regularne i grube plasterki. Płatki mają kremowy, jasny kolor.
- Płatki migdałowe naturalne. Do ich wytwarzania stosuje się migdały w formie naturalnej, które nie zostały poddane procesowi blanszowania. Płatki posiadają ciemną otoczkę, czyli skórkę.
Plasterki migdałów różnią się także grubością. Grubość migdałów zależy od danego producenta. W większości przypadków standardowa grubość płatków oscyluje w granicach 0,6 mm do 0,8 mm.
Płatki migdałowe dzieli się pod względem grubości plasterków na:
- Bardzo grube: 1,2 – 1,4 mm.
- Grube: 1 – 1,2 mm.
- Standardowe: 0,7 – 0,9 mm.
- Cienkie: 0,4 – 0,6 mm
Płatki migdałowe – czy są zdrowe?
Tak, płatki migdałowe są zdrowe i należą do wartościowych składników diety (patrz niżej). W praktyce płachty migdałowe są tym samym co migdały. Różnica polega na formie podania o ile migdały spożywamy w całości to płatki migdałowe są migdałami pokrojonymi w drobne plasterki. w ten sposób zachowują one adekwatności całych orzechów a jednocześnie są łatwiejsze do spożycia idealne jako dodatek do różnych potraw. Włączenie płatków migdałowych do codziennej diety może przynieść liczne korzyści zdrowotne, jednak warto spożywać je z umiarem ze względu na ich wysoką kaloryczność.
Płatki migdałowe - 1kg – cena : 39,56 zł
Kup płatki migdałowe sklep go4taste
Migdały w płatkach — adekwatności
Bogactwo składników odżywczych
Migdały należą do najzdrowszych orzechów drzewnych. Dostarczają zdrowego białka, tłuszczu i błonnika, a także przeciwutleniaczy, witaminy E, wapnia, magnezu i potasu.
Migdały należą do najzdrowszych orzechów drzewnych. Dostarczają zdrowego białka, tłuszczu i błonnika, a także przeciwutleniaczy, witaminy E, wapnia, magnezu i potasu.
Witamina E — witamina młodości
Najcenniejsza jest witamina E, która znana jest także jako witamina młodości. Jest to silny przeciwutleniacz, który chroni komórki ciała przed wpływem stresu oksydacyjnego. Dodatkowo działanie tej witaminy to także zapobieganie zakrzepom. Solidne dawki witaminy E są niezbędne w okresie ciąży, ponieważ dba ona o rozwój płodu.
Tłuszcze jednonienasycone i zdrowie serca
Płatki migdałowe są cennym źródłem tłuszczów jednonienasyconych, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zawierają wiele potasu, który wspomaga zdrowie serca i może obniżać ciśnienie krwi.
Wspomaganie układu pokarmowego
Błonnik znajdujący się w płatkach migdałowych ma adekwatności prebiotyczne, dzięki czemu doskonale wpływa na zdrowie układu pokarmowego.
Witaminy z grupy B i ich wpływ na organizm
Migdały zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa on na nastrój, samopoczucie oraz procesy krwiotwórcze.
Wsparcie dla zdrowia kości
Spożywanie płatków migdałowych może wspierać zdrowie kości dzięki zawartości wapnia i fosforu.
Wpływ na funkcje mózgu
Migdały mogą poprawiać funkcje mózgu poprzez obecność witaminy E i zdrowych tłuszczów
Płatki migdałowe — do czego je stosować?
Migdały w płatkach zwykle kojarzą się z deserami. Ich dekoracyjny kształt wykorzystuje się do ozdabiania słodkich ciast oraz deserów. Jednak to nie wszystkie możliwości. Można je wykorzystywać również do potraw wytrawnych, na przykład jako panierkę do kotletów mięsnych albo warzywnych. Płatki migdałowe doskonale sprawdzą się również jako chrupki dodatek do sałatki. Płatkami migdałowymi na różne sposoby można posypywać potrawy, dodając im w ten sposób subtelnej słodyczy.
Oto kilka zastosowań płatków migdałowych:
- Wrzuć je do owsianki. Płatki migdałowe smakują wybornie dodane do porannej owsianki, musli czy płatków śniadaniowych. Wzbogacają smak i zapewniają zdrową dawkę składników odżywczych na początku dnia.
- Udekoruj nimi sałatkę. Płatki migdałowe sprawdzają się doskonale jako element dekoracyjny czy dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. Możesz je dodać zarówno do sałatek owocowych, owocowo-warzywnych lub sałatek warzywnych np. sałatki z tuńczykiem lub kurczakiem!
- Połóż trochę na lodach lub mrożonym jogurcie. Płatki migdałowe można wrzucać do jogurtu naturalnego lub owocowego jedzonego jako przekąska, a także wzbogacić smak lodów.
- Panierka do kotletów. Płatki migdałowe wzbogacają też smak wytrawnych dań. Można je dodać do bułki tartej i stosować jako panierka do kotletów mięsnych lub warzywnych,
- Do wypieków. Płatki migdałowe sprawdzą się w różnego rodzaju wypiekach — zarówno jako posypka na ciasto, jak i składnik babeczek. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do tarty, nie tylko wielkanocnej. W polskiej tradycji kulinarnej płatki migdałowe są bardzo popularnym dodatkiem do serników i makowców, wykorzystuje je każda gospodyni.
- Do zup. Płatki migdałowe to również składnik wzbogacający smak zup. Oprócz klasycznej zupy migdałowej, płatki smakować będą w zupie z brokułów, dyniowej, z cukinii, z zielonego groszku itd.
- Do koktajli. Dobrą propozycją jest także dodawanie płatków migdałowych do koktajlu albo do smoothie.
- Zrób napój migdałowy. Na bazie płatków migdałowych można robić własny napój migdałowy. Wystarczy je bardzo drobno zmielić w blenderze, a następnie dodać do ciepłej wody. Takie mleko świetnie sprawdzi się jako dodatek do kakao, a choćby do kawy. Przepis na mleko roślinne z płatków migdałowych znajdziecie poniżej.
Płatki migdałowe na ciasto
Jak wspomnieliśmy wcześniej, płatki migdałowe świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast. Z jednej strony wzbogacają ciasto o migdałową nutę smakową, podkreślają jej charakter, wzmacniają smak wypieku, a także nadają mu elegancki wygląd. Płatki migdałowe sprawdzą się zarówno jako element dekoracyjny do przystrojenia ciasta, jak i jako składnik, który poprawia strukturę ciasta oraz wzbogaca jego smak.
Poniżej znajduje się kilka pomysłów na to, jak zastosować płatki migdałowe przy wypieku ciast.
Jak używać płatków migdałowych na ciasto?
- Na surowe ciasto
Płatki migdałowe możesz posypać na wierzch ciasta przed pieczeniem. Podczas pieczenia staną się delikatnie złociste, dodając wypiekowi chrupkości. Świetnie sprawdzają się w ciastach drożdżowych, biszkoptach czy tartach. - Podprażone na gotowe wypieki
Upraż płatki migdałowe na suchej patelni, aż lekko się zarumienią ( jak to zrobić?zobacz poniżej) Następnie posyp nimi gotowe ciasto, takie jak sernik, mazurek lub tort. Prażenie podkreśla ich aromat i nadaje dodatkowy wymiar smakowy. - Jako składnik masy
Płatki migdałowe można wmieszać bezpośrednio do ciasta, aby wzbogacić jego smak. Drobno posiekane płatki sprawdzą się w keksach, muffinach czy babkach. - Do kremów i polew:
Migdałowe płatki świetnie komponują się z kremami i polewami czekoladowymi. Możesz je lekko docisnąć do boków tortu, aby uzyskać efektowny wygląd.
Do jakich ciast pasują płatki migdałowe?
- Serniki (zarówno pieczone, jak i na zimno)
- Mazurki
- Tarty owocowe
- Ciasta drożdżowe
- Torty urodzinowe
- Babki i keksy
- Ciasta marchewkowe
Jak uprażyć płatki migdałowe?
Płatki migdałowe smakują jeszcze lepiej, gdy poddamy je procesowi prażenia. Prażenie wydobywa z migdałów ich smak. Płatki stają się jeszcze bardziej słodkie i chrupkie.
Prażonymi płatkami migdałowymi najczęściej posypuje się ciasto, ale można je również zjeść solo jako chrupiąca przekąska w ciągu dnia.
Prażenie płatków migdałowych w piekarniku
Do prażenia płatków migdałowych możemy wykorzystać piekarnik. Jak uprażyć płatki w piekarniku? Oto prosty przepis.
Składniki:
1/2 szklanki do 1 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
- Rozłóż migdały w jednej warstwie na papierze do pieczenia lub na blasze.
- Piecz przez 3-4 minuty.
- Sprawdź migdały, potrząśnij patelnią, aby je wymieszać.
- Sprawdzaj co minutę, aż uzyskają pożądany kolor.
- Wyjmij z piekarnika i natychmiast wsyp na talerz lub półmisek, aby ostygły w jednej warstwie. Migdały pozostawione na blasze lub w stosie będą przez cały czas nabierać brązowego koloru.
W ten sposób uprażone płatki migdałowe możesz przechowywać w hermetycznym pojemniku do dwóch tygodni. Przy dłuższych przechowaniu mogą utracić część swoich walorów smakowych.
Jak uprażyć płatki migdałowe na patelni
Alternatywnym sposobem na prażenie płatków migdałowych jest zrobienie tego na patelni. Zasada prażenia płatków migdałowych na patelni jest dokładnie taka sama jak w przypadku prażenia całych migdałów.
Składniki:
1/2 szklanki do 1 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Przygotuj odpowiednią ilość płatków migdałowych, ale nie za dużo, tak aby płatki zmieściły się na całej powierzchni patelni w jednej warstwie.
- Rozgrzej suchą patelnię. Kiedy uznasz, iż jest ona dostatecznie gorąca, wysyp na nią przygotowane płatki migdałowe.
- Opiekaj płatki migdałowe na patelni, cały czas mieszając i kontrolując, aby się nie przypaliły. Kiedy płatki migdałowe lekko się zarumienią z obu stron, będą gotowe. Podprażone migdały możesz dodać do różnych potraw lub wysypać na ciasto.
Jak zrobić mleko migdałowe z płatków?
Z płatków migdałowych można też zrobić własne mleko migdałowe. Jak je przygotować?
Składniki:
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 3 szklanki wody
- składniki do smaku (daktyle, wanilia, kakao, jagody)
- woreczek do wyciskania mleka roślinnego (NUT MILK BAG)
Przygotowanie:
- Namocz płatki migdałowe przez noc w chłodnej wodzie (najlepiej włożyć je do lodówki).
- Na drugi dzień odlej wodę i wlej świeżą. Zmiksuj w blenderze wraz ze świeżą wodą, solą i wszelkimi dodatkami (np. daktyle lub wanilię).
- Po zmiksowaniu przez 1-2 minuty mleko przelewa się przez specjalną torebkę do miski.
- Na koniec ściśnij, aby wydobyć cały płyn.
Mleko migdałowe gotowe!
Przepisy z płatkami migdałowymi
Zapraszamy do naszego działu PRZEPISY, gdzie znajdziecie pomysły na dania i wypieki z dodatkiem migdałów i płatków migdałowych.