Dlaczego gofry nie są chrupiące i wychodzą płaskie? Łyżeczka tej przyprawy rozwiąże problem

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Fot. Archiwum prywatne


Przygotowanie chrupiących wafli wydaje się banalne. Ot zmieszanie kilku składników i wrzucenie ciasta do urządzenia. Jednak nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli, a wypiek wychodzi miękki i płaski. Dlaczego gofry nie wyrastają? Cóż, diabeł tkwi w szczegółach i kilku kuchennych błędach.
Puszyste, złociste gofry to dla wielu smak wakacji i beztroskich chwil, gdy spacer po deptaku kończył się przy budce z cukrem pudrem na nosie i dylematem: bita śmietana czy świeże owoce? Dobra wiadomość jest taka, iż nie trzeba czekać na lato, by wrócić do tego smaku. Wystarczy chwila w kuchni i sprawdzony przepis, który działa zawsze i to niezależnie od pogody. Dlatego, zamiast błądzić wśród nieudanych receptur, lepiej postaw na pewniaka, który pozwoli ci uniknąć najczęstszych błędów.


REKLAMA


Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!


Dlaczego gofry opadają? Przyczyn może być kilka
Gofry, które zamiast wyrosnąć, opadają, potrafią skutecznie zepsuć humor. Choć najłatwiej obwinić przepis, prawdziwa przyczyna często tkwi gdzieś indziej. Zimne składniki prosto z lodówki, zbyt rzadkie ciasto albo zbyt mała ilość proszku do pieczenia mogą sprawić, iż efekt będzie daleki od oczekiwań. Warto też pamiętać o ubiciu piany z białek, ponieważ to właśnie ona dodaje lekkości i sprawia, iż gofry pięknie wyrastają. A jeżeli przy tym wszystkim zbyt długo miksujemy ciasto, mamy jak w banku, iż stanie się ono ciężkie, gumowate i nie będzie miało najmniejszych szans na to, by wyrosnąć.


Dlaczego gofry przyklejają się do gofrownicy? Uważaj na kilka rzeczy
Masa, która przykleja się do płytek gofrownicy, to sygnał, iż problem może leżeć w złej konsystencji ciasta. Zbyt rzadkie nie trzyma formy i łatwo się rozpada. Drugim częstym błędem jest chłodna powierzchnia - przed wlaniem pierwszej porcji urządzenie powinno być dobrze nagrzane. Warto też delikatnie natłuścić płytki, choćby jeżeli producent zapewnia o nieprzywierającej powłoce. I najważniejsze: cierpliwość. Nie podnoś pokrywy zbyt wcześnie - gotowe gofry powinny same zacząć odchodzić. Z pomocą może przyjść minutnik, który pozwoli na wyjęcie wafli w idealnym momencie.


Gofry Fot. Archiwum prywatne


Co trzeba zrobić, żeby gofry były chrupiące? Skorzystaj z poniższej receptury
Ten przepis to domowy pewniak, który od lat sprawdza się przy każdej nagłej ochocie na coś słodkiego. Składników jest niewiele, przygotowanie zajmuje chwilę, a efekt za każdym razem jest doskonały. Poniższe proporcje wystarczą na około 8 dużych gofrów.


2 jajka,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1,5 szklanki letniego mleka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka cukru,
1/3 szklanki oleju,
szczypta soli.


Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli.
W osobnej misce wymieszaj żółtka z mlekiem, olejem i cukrem.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Pamiętaj, bez szaleństw z mikserem.
dzięki drewnianej łyżki połącz ubite białka z ciastem i wylewaj porcje na natłuszczoną i dobrze rozgrzaną gofrownicę.
Piecz około 5 minut, aż gofry będą złociste i łatwo odejdą od płyt.


Na koniec zostaje już tylko najprzyjemniejsza część, czyli dodatki. Świeże owoce, bita śmietana, czekolada, a może klasyczny cukier puder? Wybór należy do ciebie. W każdej wersji gofry będą smakować wyśmienicie.
Z czym najczęściej jesz gofry? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału