Zanim dowiemy się, jak zrobić krewetki, odpowiedzmy sobie na pytanie, dlaczego w ogóle warto po nie sięgać? To przysmak, który coraz częściej gości na naszych stołach. Jest to jeden z najpopularniejszych owoców morza, który skrywa w sobie wiele cennych wartości odżywczych. W krewetkach znajdziemy m.in. łatwo przyswajalne białko, które jest podstawowym budulcem mięśni. Mają w sobie także wiele witamin i minerałów. W gronie tym należy wymienić m.in. witaminy z grupy B, jod, selen, magnez oraz cynk. Krewetki to także doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę serca i układu krążenia. Co więcej, są one sycące, a przy tym niskokaloryczne, dlatego jest to doskonały wybór dla osób dbających o linię. Krewetki wyróżniają się delikatnym smakiem i mogą być spożywane na wiele różnych sposobów. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie nadają się do sałatek, dań z makaronem, a także zdrowych przekąsek.
REKLAMA
Zobacz wideo Pojedynek dań: tatar z majonezem vs krewetki z aioli
Jak obierać krewetki, aby się przy tym nie namęczyć? Oto prosty sposób
Owoce morza są coraz częściej wybierane na obiad nie tylko od święta. Wiele osób jednak wciąż zastanawia się, jak obierać krewetki. Przed przystąpieniem do kulinarnych eksperymentów, nasze krewetki należy odpowiednio przygotować.
Obrane krewetki są łatwiejsze w konsumpcji, co jest szczególnie istotne dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia z takimi ''egzotycznymi'' produktami. Choć w sklepach najczęściej możemy się natknąć na mrożone krewetki, to jednak warto poszukać świeżych, ponieważ ich smak jest bardziej intensywny.
Świeże krewetki gwałtownie ulegają psuciu, dlatego najlepiej przygotować je od razu po zakupie. Do obierania krewetek przydadzą się ostre nożyczki lub nożyk. Na początku krewetki należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą - najlepiej zimną. Kolejnym krokiem jest usunięcie przewodu pokarmowego, czyli cienkiej niteczki biegnącej wzdłuż ciała. Można to zrobić przy pomocy ostrego noża. dzięki nożyczek usuwamy także pancerz oraz opcjonalnie - głowę i wąski. Niejadalne części ciała krewetek możemy usunąć także już po obróbce termicznej.
Krewetki smażone na maśle - przepis na proste danie obiadowe
Jak zrobić krewetki smażone na maśle? Przygotowanie tego dania to bardzo proste zadanie, z którym z pewnością poradzi sobie każdy. Oto składniki potrzebne do zrobienia tej znakomitej przystawki:
500 g krewetek świeżych
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Krewetki obieramy zgodnie z powyższymi wskazówkami.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy obrane krewetki i smażymy przez kilka minut z każdej strony, aż staną się różowe.
Dorzucamy czosnek i całość podsmażamy do momentu, aż czosnek zmięknie.
Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Przygotowane w ten sposób krewetki można podawać np. z ryżem i surówką z kapusty i marchewki. Świetnie smakują także z makaronem, np. spaghetti lub tagliatelle. Krewetki smażone na maśle sprawdzą się również jako przystawka np. na spotkaniu ze znajomymi. Najlepiej spożywać je na ciepło.
Zobacz też: Taka marynata do schabowego jest bezkonkurencyjna. A ci, co nie wiedzą, dalej używają mleka lub maślanki
Jak zrobić krewetki w orientalnej zupie? To całkiem proste
Czy wiesz, jak zrobić krewetki w orientalnej zupie? Owoce morza można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się jako składnik znakomitej zupy w stylu azjatyckim.
Składniki:
500 g krewetek świeżych
1 puszka mleka kokosowego
1 l bulionu
4 łyżki pasty curry
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
kawałek świeżego imbiru (1 cm)
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki oleju
sok z limonki
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Krewetki przepłucz pod zimną wodą i obierz. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Imbir obierz i drobno posiekaj. W garnku podgrzej olej i podsmaż na nim czosnek i imbir. Dodaj pastę curry i całość smaż przez chwilę. Dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę. Smaż przez kilka minut, a następnie wlej bulion i mleczko kokosowe. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodaj krewetki i gotuj do momentu, aż staną się różowe. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki.
Lubisz krewetki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.