Dieta lekkostrawna to dieta przygotowywana dla dzieci i osób starszych oraz dla osób chorujących na różne choroby. Dla niektórych z nas kojarzy się z nudnym i bez smaku jedzeniem. Czym charakteryzuje się naprawdę dieta lekkostrawna i w jakich schorzeniach jest zalecana?
Rodzaje diety lekkostrawnej
- dieta łatwostrawna
- dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczy (możemy stosować masło, śmietankę, oleje roślinne)
- dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego np.grubych kasz, pieczywa razowego, żytniego
- dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji: dieta płynna, dieta płynna wzmocniona, dieta papkowata.
Przygotowanie potraw na diecie lekkostrawnej:
- Spożywamy menu pokrywające nasze zapotrzebowanie energetyczne.
- Przygotowujemy pokarmy duszone, gotowana na parze lub wodzie, pieczenie w rękawie foliowym bez dodatkowego tłuszczu.
- Warzywa i owoce spożywamy ugotowane, unikamy surowych. Obieramy ze skórki. Owoce drobnopestkowe przeciskamy przez sito i wtedy możemy spożywać. Dozwolone są kompoty, musy, papki.
- Maksymalna ilość błonnika w diecie na cały dzień to 25g.
- Spożywamy 5-6 małych posiłków o stałych porach, a ostatni posiłek jemy na 3h przed pójściem spać.
- Unikamy spożywania potraw tłustych, wędzonych, smażonych i mocno przyprawionych.
- Nie pijemy napojów gazowanych, gdyż powodują wzrost ciśnienia w żołądku.
- Z pieczywa wybieramy orkiszowe, graham lub białe. Uwaga na białe pieczywo, może powodować zaparcia.
- Spożywamy pokarmy o stałej temperaturze, unikamy dań prostu z lodówki lub gorących. Może to podrażniać żołądek i jelita.
- Przyjmuje się, iż ilość białka w diecie lekkostrawnej powinna wynosić 1-1,5g na kilogram masy ciała, zaś tłuszczy w diecie nie powinno być więcej niż 30%, węglowodanów zaś 45-55%.
- Minimalizujemy spożywanie soli do 1 łyżeczki dziennie.
- Rezygnujemy ze słodyczy, gdyż mogą powodować zaparcia.
- W przypadku dodatkowych schorzeń np.refluksu unikamy popijania posiłku, gdyż może to spowodować cofanie się pokarmu. Osoby posiadające na Helicobacter Pylori powinny unikać drożdży i suplementować probiotyki.
- Unikamy przejedzenia, wstajemy od stołu z lekkim niedosytem.
- Nie spożywamy wędzonek, kiszonek, fast foodów, tłustych sosów, dań z puszek, mocnej kawy i herbaty.
- Rezygnujemy z alkoholu.
- Dbamy o odpowiednie nawodnienie, pijemy wodę.
Kiedy stosować dietę lekkostrawną?
- przy refluksie
- nieżycie żołądka
- u osób w podeszłym wieku
- u osób leżących
- w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- w zespole jelita wrażliwego
- przy przepuklinie rozworu przełykowego
- po zabiegach operacyjnych
- przy stanach zapalnych choroby uchyłkowej jelit
- u cierpiących na gazy i wzdęcia
- w stanach zapalnych błony śluzowej jelit i żołądka
- w czasie anginy, grypy i innych chorób,w których trawienie nie powinno stanowić obciążenia
- po przebytej chorobie w okresie rekonwalescencji
- u pacjentów indywidualnych, u których jest konieczne wprowadzenie diety lekkostrawnej.
Jadłospis w diecie lekkostrawnej 1800 kcal:
1 Śniadanie: 80g bułki pszenna, 10g masła, twaróg półtłusty 100g, 1 średni obrany ze skórki pomidor, słaba herbata.
2 śniadanie: 200g kefiru, 2 małe mandarynki.
obiad: zupa selerowa z lanymi kluskami zabielana mlekiem, 3 łyżki duszonych ziemniaków, bitki wołowe 170g z dodatkiem oleju rzepakowego 5g, buraczki duszone-85g, szklanka kompotu z jabłek.
Podwieczorek: galaretka owocowa 200g, 40g sucharków, 1 szklanka wody.
kolacja: bułka grahamka 80g, 10 g masła, 50g szynki, 100g sałatki warzywnej z jogurtem, herbata owocowa bez cukru.