Dieta lekkostrawna

dietetykaga.pl 1 rok temu
Dieta lekkostrawna to dieta przygotowywana dla dzieci i osób starszych oraz dla osób chorujących na różne choroby. Dla niektórych z nas kojarzy się z nudnym i bez smaku jedzeniem. Czym charakteryzuje się naprawdę dieta lekkostrawna i w jakich schorzeniach jest zalecana?

Rodzaje diety lekkostrawnej

  • dieta łatwostrawna
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczy (możemy stosować masło, śmietankę, oleje roślinne)
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego np.grubych kasz, pieczywa razowego, żytniego
  • dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji: dieta płynna, dieta płynna wzmocniona, dieta papkowata.

Przygotowanie potraw na diecie lekkostrawnej:

  1. Spożywamy menu pokrywające nasze zapotrzebowanie energetyczne.
  2. Przygotowujemy pokarmy duszone, gotowana na parze lub wodzie, pieczenie w rękawie foliowym bez dodatkowego tłuszczu.
  3. Warzywa i owoce spożywamy ugotowane, unikamy surowych. Obieramy ze skórki. Owoce drobnopestkowe przeciskamy przez sito i wtedy możemy spożywać. Dozwolone są kompoty, musy, papki.
  4. Maksymalna ilość błonnika w diecie na cały dzień to 25g.
  5. Spożywamy 5-6 małych posiłków o stałych porach, a ostatni posiłek jemy na 3h przed pójściem spać.
  6. Unikamy spożywania potraw tłustych, wędzonych, smażonych i mocno przyprawionych.
  7. Nie pijemy napojów gazowanych, gdyż powodują wzrost ciśnienia w żołądku.
  8. Z pieczywa wybieramy orkiszowe, graham lub białe. Uwaga na białe pieczywo, może powodować zaparcia.
  9. Spożywamy pokarmy o stałej temperaturze, unikamy dań prostu z lodówki lub gorących. Może to podrażniać żołądek i jelita.
  10. Przyjmuje się, iż ilość białka w diecie lekkostrawnej powinna wynosić 1-1,5g na kilogram masy ciała, zaś tłuszczy w diecie nie powinno być więcej niż 30%, węglowodanów zaś 45-55%.
  11. Minimalizujemy spożywanie soli do 1 łyżeczki dziennie.
  12. Rezygnujemy ze słodyczy, gdyż mogą powodować zaparcia.
  13. W przypadku dodatkowych schorzeń np.refluksu unikamy popijania posiłku, gdyż może to spowodować cofanie się pokarmu. Osoby posiadające na Helicobacter Pylori powinny unikać drożdży i suplementować probiotyki.
  14. Unikamy przejedzenia, wstajemy od stołu z lekkim niedosytem.
  15. Nie spożywamy wędzonek, kiszonek, fast foodów, tłustych sosów, dań z puszek, mocnej kawy i herbaty.
  16. Rezygnujemy z alkoholu.
  17. Dbamy o odpowiednie nawodnienie, pijemy wodę.

Kiedy stosować dietę lekkostrawną?

  • przy refluksie
  • nieżycie żołądka
  • u osób w podeszłym wieku
  • u osób leżących
  • w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • w zespole jelita wrażliwego
  • przy przepuklinie rozworu przełykowego
  • po zabiegach operacyjnych
  • przy stanach zapalnych choroby uchyłkowej jelit
  • u cierpiących na gazy i wzdęcia
  • w stanach zapalnych błony śluzowej jelit i żołądka
  • w czasie anginy, grypy i innych chorób,w których trawienie nie powinno stanowić obciążenia
  • po przebytej chorobie w okresie rekonwalescencji
  • u pacjentów indywidualnych, u których jest konieczne wprowadzenie diety lekkostrawnej.

Jadłospis w diecie lekkostrawnej 1800 kcal:

1 Śniadanie: 80g bułki pszenna, 10g masła, twaróg półtłusty 100g, 1 średni obrany ze skórki pomidor, słaba herbata.

2 śniadanie: 200g kefiru, 2 małe mandarynki.

obiad: zupa selerowa z lanymi kluskami zabielana mlekiem, 3 łyżki duszonych ziemniaków, bitki wołowe 170g z dodatkiem oleju rzepakowego 5g, buraczki duszone-85g, szklanka kompotu z jabłek.

Podwieczorek: galaretka owocowa 200g, 40g sucharków, 1 szklanka wody.

kolacja: bułka grahamka 80g, 10 g masła, 50g szynki, 100g sałatki warzywnej z jogurtem, herbata owocowa bez cukru.

Idź do oryginalnego materiału