Przejście na dietę przeciwzapalną powinno być standardową reakcją dla wszystkich, kogo dotknął przewlekły stan zapalny. Jej elementy nie są specjalnie wymyślne, a składniki, które podczas choroby potrafią zdziałać cuda, kupisz w większości sklepów. Na czym polega dieta przeciwzapalna?
Świadomość żywieniowa Polaków rośnie z każdym rokiem, a wraz z nią przybywa nowych, prozdrowotnych diet. Wiemy już, jak dzięki odpowiednich produktów radzić sobie z celiakią albo chronicznym uczuciem zmęczenia. Okazuje się, iż również przeciągające się albo nawracające stany zapalne można zwalczać bardzo prostymi i łatwo dostępnymi produktami.
dieta przeciwzapalna – Pyszności; foto: Canva
Czy stan zapalny w ogóle trzeba zwalczać?
Podstawowe pytanie brzmi, czy zbytnio nie demonizujemy stanu zapalnego. Jest on, bądź co bądź, naturalną reakcją organizmu na zagrożenie, mechanizmem obronnym, którego celem jest zwalczenie choroby. Dlaczego w takim razie co druga reklama w telewizji czy radiu dotyczy środków przeciwzapalnych?
Kiedy nasze organizmy reagują stanem zapalnym, zwykle ma to dla nas dobre skutki. Sytuacja zmienia się jednak w przypadku przewlekłych stanów zapalnych. Te mogą powodować groźne powikłania, od cukrzycy, przez Alzheimera, aż po nowotwór. To dlatego w sytuacjach przewlekłych stanów zapalnych warto włączyć do diety kilka niezawodnych produktów.
Dieta przeciwzapalna w praktyce
Większość składników o działaniu przeciwzapalnym kupisz w każdym sklepie. Pamiętaj jednak, iż dieta przeciwzapalna to tylko jeden z elementów, jakie powinieneś wdrożyć podczas takich dolegliwości. Nie zastąpi ona wizyty u lekarza i profesjonalnej konsultacji.
Kurkuma
dieta przeciwzapalna – Pyszności; foto: Canva
Zawarty w kurkumie organiczny związek chemiczny zwany kurkuminą wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wyjątkowo dobrze przeciwdziała stanom zapalnym wywołanym przez choroby spowodowane otyłością. Ponadto zwalcza wolne rodniki i pozytywnie oddziałuje na pracę serca.
Ryby
Cała dieta przeciwzapalna polega na dostarczaniu organizmowi antyoksydantów i kwasów tłuszczowych omega-3. Nie ma na to lepszego sposobu niż zdrowe, tłuste ryby. Pamiętaj, by unikać tych z dalekich hodowli (na przykład pangi), bo mogą mieć one odwrotne działanie.
Owoce, warzywa, orzechy i nasiona
Chociaż powinny być elementem każdego jadłospisu, to w diecie przeciwzapalnej odgrywają szczególnie istotną rolę. Zawarte w nich przeciwutleniacze, polifenole, flawonoidy i sulforafan są niezawodne podczas walki z przewlekłymi stanami zapalnymi. W przypadku orzechów warto zadbać o odpowiedni balans tłuszczów omega-3 i omega-6, który jest niezbędny do osiągnięcia pożądanych efektów.
Matcha i inne wywary
Zielona herbata doskonale wpływa na stany zapalne stawów i zawiera dużo pożytecznych polifenoli. W tym miejscu nie można nie zaznaczyć doskonałego działania szałwii, rumianku i korzeniu prawoślazu, które również mają adekwatności przeciwzapalne.
Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.