Jednym z czynników wpływających na zdrowie jelit jest różnorodność spożywanego jedzenia. Im więcej rodzajów warzyw, zbóż, fermentowanych produktów i błonnika pojawia się na Twoim talerzu, tym większa szansa na to, iż w jelitach rozwinie się zróżnicowany i zdrowy mikrobiom jelitowy. Zbyt monotonna dieta (np. oparta tylko na kurczaku, ryżu i kilku warzywach) może prowadzić do ubogiego składu mikrobioty, co wiąże się z większą podatnością na stany zapalne, zaburzenia trawienia i osłabienie odporności.
Dobrym nawykiem jest spożywanie przynajmniej 30 różnych produktów roślinnych tygodniowo 1 . Warto włączyć też naturalnie fermentowane produkty, takie jak kefir, jogurt, kiszonki, kombucha czy miso. Dostarczają one żywych kultur bakterii, które wspierają mikroflorę jelitową. Choć nie każda osoba dobrze toleruje fermentowane jedzenie, w diecie ogóln