Dieta 1400 kcal to popularny wybór dla osób, które dążą do redukcji masy ciała. Może być skuteczna i zdrowa, ale tylko wtedy, gdy jest adekwatnie zbilansowana i stosowana przez osoby, których zapotrzebowanie kaloryczne nie jest zbyt wysokie.
Czy dieta 1400 kcal jest zdrowa i odpowiednia dla wszystkich?
1400 kalorii to stosunkowo niewiele. Są jednak osoby, którym właśnie taka ilość energii pozwoli na zdrowe odchudzanie. Zanim jednak zdecydujesz się na dietę o raczej niskiej kaloryczności, warto zrozumieć, iż nie będzie ona idealnym rozwiązaniem dla wszystkich.
Podobnie, jak w przypadku diety 1200 kcal, 2000 kcal czy 2500 kcal. Dlaczego? Bo wartość energetyczna jadłospisu zawsze powinna być dostosowana do Twoich potrzeb.
Najważniejszym czynnikiem, który trzeba wziąć pod uwagę, jest poziom aktywności fizycznej i ogólny tryb życia. Osoby, które są bardzo aktywne, regularnie uprawiają sport, pracują fizycznie lub mają intensywny dzień, będą potrzebować więcej energii. choćby jeżeli ich celem jest redukcja masy ciała, lepszym wyborem będzie np. dieta 1600 kcal.
Z kolei osoby prowadzące bardziej siedzący tryb życia, które spędzają większość dnia w biurze, mogą skutecznie stosować menu o tej kaloryczności. Efekty diety 1400 kcal z pewnością będą zauważalne, jednak należy zachować szczególną ostrożność, by nie ograniczyć spożycia kalorii zbyt drastycznie.
W dni z większą aktywnością (np. z zaplanowanym treningiem) 4 posiłki diety 1400 kcal można uzupełnić o dodatkową przekąskę – np. ulubiony owoc, jogurt czy garść orzechów – bez obaw o zaburzenie procesu redukcji.
Jak zbilansować dietę 1400 kcal?
Skuteczność diety 1400 kcal zależy nie tylko od samego ograniczenia ilości energii, ale przede wszystkim od jakości produktów, które są jej źródłem. W praktyce oznacza to, iż choćby przy niskiej kaloryczności należy dbać o różnorodność posiłków i dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych makroskładników oraz mikroelementów.
Dla zdrowia ważne jest, aby posiłki były bogate w białko, zdrowe tłuszcze, węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne.
Co powinno wchodzić w skład prostego jadłospisu diety 1400 kcal? Około 20% energii powinno pochodzić z białka, 25-30% z tłuszczów, a pozostała część z węglowodanów.
- Białko – około 70 g dziennie (1 g = 4 kcal) – można dostarczyć z chudego mięsa, ryb, jaj, tofu czy roślin strączkowych.
- Tłuszcze – około 45 g dziennie (1 g = 9 kcal) – najlepszym źródłem będą oleje roślinne, oliwa z oliwek, orzechy, pestki, nasiona, awokado czy tłuste ryby.
- Węglowodany – około 175 g dziennie – należy wybierać produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa oraz owoce.
Chociaż woda, czarna kawa i herbata (bez cukru) nie dostarczają kalorii, w komponowaniu menu nie należy ich pomijać. Odpowiednia ilość płynów to minimum 1,5-2 litry wody dziennie.
Mimo iż dieta 1400 kcal jest wystarczająca dla osób o niskich potrzebach energetycznych na redukcji, to sięgają po nią także osoby o wyższym zapotrzebowaniu. Prosta dieta 1400 kcal to dobry punkt wyjścia, ale aby zachować zdrową równowagę i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto też pamiętać o szybkich, odżywczych przekąskach.
Przykłady?
- Garść orzechów
- Warzywa pokrojone w słupki z hummusem
- Owocowe smoothie z dodatkiem jogurtu naturalnego
- Pełnoziarniste krakersy z awokado i pomidorem
Zaplanuj swoje menu diety 1400 kcal
Czy trudno Ci wyobrazić sobie posiłki na diecie 1400 kcal? Przepisy nie muszą być skomplikowane. Sam zobacz!
- Śniadanie – serek wiejski ze szczypiorkiem, pomidorem, orzechami włoskimi i kromką chleba razowego.
- II śniadanie – kasza pęczak na słodko podana z jogurtem, malinami i masłem orzechowym.
- Obiad – dorsz duszony w warzywnym sosie z komosą ryżową.
- Podwieczorek – kanapki razowe z hummusem, papryką i sezamem.
- Kolacja – tortilla z pastą z wędzonej makreli, twarogu i zielonym ogórkiem.
Czy nadmiar tej wiedzy lekko Cię przytłacza? Oddaj sprawy w nasze ręce. Zamów catering dietetyczny – wybierz dietę pudełkową Daily, Classic, Veggy czy inną spośród licznych dostępnych opcji. Nie martw się o skład i wartości odżywcze wybranego menu. Czuwamy nad tym, aby wszystko zawsze było dopięte na ostatni guzik.
Smart
Idealne połączenie ceny i jakości, dla tych, którzy preferują prostotę i doskonałe smaki. Po prostu jakość i zdrowie!
Sprawdź SzczegółySmart Wege
Idealne połączenie ceny i jakości dla osób, które wybierają dietę bez mięsa. Jedz to, co kochasz, ceniąc prostotę i smak – w wersji wege.
Sprawdź SzczegółyDaily
Domowe smaki jak u mamy. Sezonowe produkty od lokalnych dostawców. Jedz wszystko, co kochasz!
Sprawdź SzczegółyClassic
Tradycyjne dania z nowoczesnym twistem. Ulubione potrawy całego świata. Zdrowa dieta bez wykluczeń.
Sprawdź Szczegóły100% Vegan
Pełnowartościowa, innowacyjna dieta wegańska, z naciskiem na różnorodne źródła roślinnego białka.
Sprawdź SzczegółyVeggy
Dania bez mięsa i ryb, źródłem białka są produkty takie jak: nasiona roślin strączkowych, tofu i jego przetwory, roślinne zamienniki mięsa.
Sprawdź SzczegółyLight LG&DF
Mniej glutenu, bez nabiału i mięsa. Ryby są! Lekka, antyoksydacyjna, wspierająca trawienie i odporność!
Sprawdź SzczegółyProActive
Zbilansowane posiłki dla aktywnych, z naciskiem na białko i niską zawartość glutenu. Idealna dla trenujących!
Sprawdź SzczegółyKeto
Ketogeniczna dieta tłuszczowa. Minimum węglowodanów, maksimum efektów! Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Sprawdź SzczegółyKeto+
Zyskaj dostęp do 5 dodatkowych dań keto w menu! Poprawia skuteczność spalania tkanki tłuszczowej. Wspomaga koncentrację w pracy oraz lepszy, bardziej jakościowy sen.
Sprawdź SzczegółyGlow Up
Idealnie zbilansowane dania pełne superfoods, antyoksydantów i nieprzetworzonych produktów. Bo piękno i zdrowie zaczyna się od środka.
Sprawdź SzczegółyFoodie
Restauracyjne smaki premium, kreowane przez szefów kuchni zorientowanych na wykorzystanie sezonowych i unikatowych składników
Sprawdź SzczegółyBibliografia
- Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., & Charzewska, J. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie (Vol. 83). Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny.
- Ostrowska, L. (2020). Dietetyka. Kompendium. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.