Świadczenie usług na najwyższym poziomie w salonach fryzjerskich i barberskich to nie tylko wykonywanie świetnych stylizacji oraz miła obsługa, ale także zapewnienie czystości i doskonałego poziomu higieny. Dezynfekcja sprzętu fryzjerskiego to jeden z istotnych elementów. Ma to najważniejsze znaczenie dla komfortu i bezpieczeństwa zarówno pracowników, jak i klientów oraz jest podstawowym elementem prowadzenia nowoczesnego biznesu. Z tego powodu warto dowiedzieć się, jak poprawnie dezynfekować salon oraz sprzęt fryzjerski.
Aby wykonywać regularną dezynfekcję, warto zaopatrzyć się w przeznaczone dla profesjonalistów produkty, które dokładnie oczyszczą powierzchnie usługową, jak i sprzęt. Pozwoli to zapewnić wszystkim osobom odwiedzającym salon wysoki poziom bezpieczeństwa.
Dezynfekcja sprzętu fryzjerskiego. Dlaczego to tak ważne?
Utrzymywanie salonu fryzjerskiego w czystości buduje wizerunek firmy, a także zaufanie klientów. Nikt nie wróci do miejsca, w którym wysokie standardy higieny nie są utrzymywane. Ponadto negatywne wrażenie klienta może gwałtownie poskutkować złą opinią w internecie na temat danego salonu. Ponadto wielu chorób, na które mogą cierpieć klienci, może nie być widać na pierwszy rzut oka, co nie oznacza, iż nie zagrażają one innym osobom. Z tego powodu tak istotne jest, aby o czystość salonu fryzjerskiego dbała każda pracująca w nim osoba. Przezorność nie tylko popłaca, ale zapewnia wszystkim komfort i bezpieczeństwo.
Dezynfekcja sprzętu fryzjerskiego. Czym różni się od sterylizacji?
Dezynfekcja i sterylizacja nie są tożsamymi pojęciami. Dezynfekcję powinniśmy przeprowadzać regularnie, podczas gdy sterylizację – w określonych sytuacjach.
Dezynfekcja polega na niszczeniu wegetatywnych form mikroorganizmów dzięki środków chemicznych. Zmniejsza ona ryzyko zakażeń wirusami, bakteriami i grzybami.
Sterylizacji wymagają te narzędzia, które miały kontakt z krwią lub wydzielinami. Niszczy ona organizmy przetrwalnikowe, a także drobnoustroje dzięki przeznaczonych do tego zadania urządzeń – sterylizatorów.
Jakie narzędzia fryzjerskie powinny być dezynfekowane?
Do narzędzi, które powinny być regularnie dezynfekowane w salonie fryzjerskim należą:
- Szczotki i grzebienie,
- Urządzenia takie jak: suszarki, prostownice, karbownice, falownice i lokówki,
- Spinki,
- Wałki.
Sterylizowane z kolei powinny być:
- Nożyczki,
- Ostrza do maszynek, a także nakładki,
- Brzytwy.
Jak dezynfekować sprzęt fryzjerski?
Przed przystąpieniem do dezynfekcji, należy zapoznać się ze sposobem użycia danego środka do dezynfekcji. Szeroki przekrój produktów znajdziesz w sklepie fryzjerskim Trena.pl. Kolejnym krokiem jest oczyszczenia narzędzi z wszelkich zabrudzeń. Niektóre z nich wystarczy spryskać odpowiednim płynem i przetrzeć, podczas gdy inne wymagają zanurzenia w preparacie i pozostawienie na kilka minut. Te z kolei, które trzeba sterylizować, należy umieścić w specjalnym urządzeniu, które jest do tego przeznaczone.
Płyny do dezynfekcji narzędzi fryzjerskich
Niezastąpionym produktem w dezynfekcji sprzętu fryzjerskiego, barberskiego, a także różnych powierzchni jest płyn marki Barbicide – doskonale znanej wielu ekspertom. Można go kupić w dużych pojemnościach – jak np. 5000 ml i przelewać do mniejszych opakowań. Produkt ten niszczy takie wirusy jak: HIV, HBV, HCV, H1N1, BVDV i Vaccinia, COVID-19, bakterie: prątki gruźlicy, gronkowce, Eschericha Coli, Pseudomonas, Enterococcus, a także grzyby – Candida albicans. Ten bezzapachowy produkt nie zawiera fenoli, alkoholu i aldehydów.
W dezynfekcji sprzętu fryzjerskiego sprawdzi się także szklany pojemnik do narzędzi. Można umieszczać w nim różne sprzęty, jak nożyczki i grzebienie. Dodatkową zaletą pojemnika jest jego estetyczny wygląd.
Czym smarować maszynkę do strzyżenia?
Ostrza maszynki do strzyżenia powinny być regularnie dezynfekowane, a także sterylizowane. Należy to robić zawsze po wykonanej pracy, a także smarować – np. sprayami lub specjalnymi olejkami.
Do dezynfekcji ostrzy doskonale sprawdza się spray Barbicide Clippercide. Produkt ten skutecznie, a także bardzo gwałtownie niszczy bakterie, wirusy oraz grzyby. Dzięki wysokiemu ciśnieniu gwałtownie usuwa także wszelkie zabrudzenia. Jest także bezpieczny dla ostrzy, zabezpieczając je przed rdzewieniem, a także chłodząc je. W swoim składzie nie ma etanolu ani aldehydów i nie wywołuje reakcji alergicznych. Po ten spray chętnie sięgają barberzy i fryzjerzy w profesjonalnych salonach.
Czym dezynfekować powierzchnie w salonie fryzjerskim?
Do dezynfekcji różnego rodzaju powierzchni w salonie fryzjerskim można użyć np. specjalnych chusteczek Barbicide, które nie tylko zapewnią wyższy poziom higieny, ale są także bardzo łatwe w użyciu. Produkt ten zdecydowanie ułatwia prace w każdym punkcie usługowym. Doskonale niszczy wirusy, bakterie i grzyby. Chusteczki nie wywołują reakcji alergicznych, nie zawierają fenoli i aldehydów oraz działają już chwilę po ich użyciu. W opakowaniu znajduje się 120 sztuk.
Dezynfekcja sprzętu fryzjerskiego. Co mówi o tym prawo?
Konieczność utrzymywania salonu w czystości, w tym dezynfekcja sprzętu fryzjerskiego, wynika z różnych przepisów prawnych. Fryzjerzy i barberzy mają kontakt z wieloma klientami, a także szerokim przekrojem produktów chemicznych. Wizyta w salonie powinna być bezpieczna dla każdej osoby, która go odwiedza, a także jego pracowników, a ryzyko roznoszenia bakterii i wirusów maksymalnie zminimalizowane. Jakie akty prawne precyzują konieczność zadbania o higienę zakładu fryzjerskiego? Są to m.in.:
- Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.).
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 10 lipca 2006 r. w sprawie wykazu prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby (Dz. U. Nr 133, poz. 929).
Jakie są zasady BHP przy wykonywaniu czynności fryzjerskich?
Instrukcje BHP dotyczące wykonywania zawodu fryzjera obejmują wiele aspektów. Zatrudnieni eksperci powinni oczywiście cieszyć się dobrym stanem zdrowia – poświadczonym przez lekarza medycyny pracy. Podczas wykonywania swoich obowiązków ekspert fryzjer mieć także odpowiednie dla danego stanowiska ubranie, fartuch oraz lekkie obuwie. Podczas świadczenia usługi musi dbać o zachowanie wysokich standardów higienicznych, a po jej zakończeniu zdezynfekować lub w razie konieczności – wysterylizować narzędzia. Nie wolno mu także sięgać po jakiekolwiek urządzenia elektryczne, jeżeli są uszkodzone, a po zakończeniu pracy – powinien odłączyć je od zasilania. Stanowisko pracy powinno zostać wówczas uporządkowane i przygotowane do przyjęcia kolejnego klienta.
Jakie wymagania stawia Inspekcja Sanitarna?
Państwowa Inspekcja Sanitarna stawia przed salonami fryzjerskimi i barberskimi szereg wymagań, którym powinny one sprostać. Jakich?
- Każdy salon powinien mieć wydzielone różne pomieszczenia, które mają służyć odmiennym celom: inne do spożywania posiłków, jeszcze inne do przechowywania kosmetyków i innych preparatów.
- Narzędzia powinny być czyste, zdezynfekowane i sprawne technicznie, a te naruszające ciągłość tkanek – sterylizowane.
- Po obsłużeniu każdego klienta narzędzia powinny być dezynfekowane, a także przechowywane je w bezpieczny sposób.
- Wybierając preparaty do dezynfekcji, należy sięgać tylko po te dopuszczone do obrotu. Powinny one wykazywać adekwatności: wirusobójcze, prątkobójcze, bakteriobójcze i grzybobójcze.
- Po zakupie odpowiednich środków należy przechowywać je albo w oryginalnych opakowaniach lub w innych – ale co ważne – z etykietą produktu.
Dbanie o wysokie standardy higieny w salonie fryzjerskim jest absolutnym wymogiem prowadzenia nowoczesnego biznesu. Z zasadami dezynfekcji i sterylizacji różnych urządzeń powinni być zaznajomieni wszyscy pracownicy. Takie podejście zapewni zarówno zatrudnionym osobom, jak i klientom wysoki komfort oraz poczucie bezpieczeństwa.