Deserki budyniowe z mascarpone i truskawkami to pyszne i łatwe w przygotowaniu deserki w dużych pucharkach. Ich najlepszą częścią jest krem budyniowy z mascarpone. Jest przepyszny! Można go jeść bez końca. Przygotowanie kremu to bułka z masłem. Najpierw gotujemy budyń. Studzimy. Gdy ostygnie to miksujemy go z serkiem mascarpone. Jest to krem odpowiedni do deserów. Nie jest to krem do przekładania ciast, bo jest zbyt płynny.
Kremik ten połączyłam z prostą frużeliną truskawkową. I to był strzał w dziesiątkę. Jeszcze bita śmietana na wierzch i mamy naprawdę widowiskowy i pyszny deserek! Polecam gorąco. Może na zbliżający się sezon komunijny?
Więcej przepisów na pyszne deserki
- Tiramisu kajmakowe z malinami
- Deser Banoffee
- Deser Karpatka
- Pana cotta z białą czekoladą
Deser budyniowy z truskawkami
Pyszne deserki, które są łatwe do przygotowania. Super sprawdzą się także maliny czy jagody.
Deser budyniowy z mascarpone i truskawkami
SKŁADNIKI (10 porcji):
- 100g biszkoptów
- KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
- 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40g),
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 500g serka mascarpone,
- FRUŻELINA TRUSKAWKOWA:
- 450g truskawek,
- 3 łyżki cukru (40g),
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- BITA ŚMIETANA:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżeczka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: Truskawki umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 3 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy stopniowo na gotujące się truskawki. Mieszamy. Powinniśmy otrzymać taki truskawkowy kisiel.
Rozrobioną mąkę wlewamy stopniowo, aby otrzymać pożądaną gęstość. Nie dodajemy całej od razu.
Deser budyniowy z truskawkami
BITA ŚMIETANA: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy do szprycy zakończonej końcówką gwiazdką (wilton 1M).
KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i cukier waniliowy do mleka. Budyń studzimy.
Mascarpone wyjmujemy wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby nabrało temperatury pokojowej.
Gdy budyń wystygnie dodajemy mascarpone i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Powinniśmy otrzymać gładki krem.
ZŁOŻENIE DESERKÓW: Przygotowujemy 10 pucharków. Układamy następujące warstwy:
- pokruszone biszkopty (10g),
- krem budyniowy z mascarpone (100g),
- frużelina truskawkowa (45g),
- bita śmietana.
Deserki podajemy schłodzone. Warto je udekorować przed podaniem pokrojonymi truskawkami. Smacznego!
1 porcja zawiera około 435kcal, w tym: T:32,6g, W:21,2g, B5,3g.