Soczysta pieczeń z piersi kurczaka z dodatkiem kaszy manny i musztardy to znakomita propozycja na pożywny obiad. Sprawdzi się świetnie również na kanapkach.
Chociaż z pieczeniami kojarzy się głównie wieprzowina, to w dzisiejszym przepisie sięgnęliśmy po filety z kurczaka. Mięso jest niesamowicie delikatne i miękkie, a całość wzbogacona jest kaszą manną oraz musztardą miodową i majerankiem. Tak upieczone mięso świetnie sprawdzi się jako element dania głównego. Możesz je również podzielić w plastry i zaserwować na kanapce- dobrze współgra z ćwikłą, majonezem, kiszonym ogórkiem czy też świeżymi warzywami. To idealne rozwiązanie, gdy zapomnisz wyjąć z zamrażarki mięso na obiad, bo do przygotowania wykorzystujemy zamrożone filety.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Pieczeń z piersi kurczaka
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka- zamrożone
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 jajka
- 85 g musztardy miodowej (+15 g do posmarowania na wierzch)
- 1 łyżka suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
- Zamrożone piersi z kurczaka zetrzyj na dużych oczkach wraz z obraną cebulą oraz czosnkiem.
Pieczeń z kurczaka- Pyszności
- Do masy wbij dwa jajka i wsyp kaszę manną. Dopraw całość solą i dodaj musztardę miodową. Jej delikatny, lekko słodki smak świetnie pasuje do naszej pieczeni. Wyrób dobrze masę przy pomocy rąk.
Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności
- Prostokątną blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i umieść w niej przygotowaną masę na pieczeń, rozprowadzając ją dobrze w foremce. Na górze rozsmaruj pozostałą musztardę miodową i posyp suszonym majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40-45 minut.
Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności
- Gotową pieczeń podziel na plastry. Możesz podać ją zarówno w wersji obiadowej z sosem i kluskami, jak i na kanapkach lub w formie zimnej przystawki.
Smacznego!Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności