​Deklasują polskie pierogi. Przepis na ten przysmak przywiozłam prosto z Gruzji

top.pl 21 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Z zewnątrz przypominają sakiewki, w środku kryją aromatyczne mięso i esencjonalny bulion. Gruzińskie chinkali to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Przygotowanie ich w domu wcale nie jest trudne, a efekt? Lepszy niż niejedna restauracja. Poznaj sprawdzony przepis prosto z Gruzji!

Kuchnia gruzińska od lat zachwyca swoją prostotą, aromatem i wyjątkowym smakiem. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są chinkali, czyli pierożki przypominające sakiewki, wypełnione soczystym farszem mięsnym i aromatycznym bulionem.

Jakie składniki potrzebujesz do gruzińskich chinkali?

Do przygotowania tych pierożków nie potrzebujesz egzotycznych produktów, wszystkie składniki znajdziesz w lokalnym sklepie spożywczym. Najważniejsze, aby postawić na wysokiej jakości mięso i świeże zioła. Składniki na gruzińskie chinkali:

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 g soli,
  • 85 ml wody,
  • ½ cebuli,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • 10 g posiekanych liści kolendry,
  • 150 g mielonej wieprzowiny,
  • 150 g mielonej wołowiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku.

Dzięki połączeniu dwóch rodzajów mięsa, wieprzowiny i wołowiny, uzyskasz idealnie zbalansowany smak farszu. Kolendra i czosnek dodają wyrazistości, a płatki chili lekko zaostrzają smak, nie dominując całości.

Sprawdź również: Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon

Gruzińskie chinkali — sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania ciasta. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól i zrób w środku zagłębienie. Wlej olej, wbij jajko i całość wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Masa powinna być dość sucha i szorstka w dotyku (właśnie taka ma być na tym etapie). Następnie powoli dolewaj wodę, cały czas mieszając. Obserwuj uważnie konsystencję. Lepiej dodać mniej wody niż za dużo. jeżeli ciasto zacznie się kleić, dosyp odrobinę mąki, by wróciło do zwartej, elastycznej formy.

Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj przez około 10 do 15 minut. Gdy stanie się gładkie i sprężyste, przełóż je z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i zostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę, by odpoczęło. W międzyczasie przygotuj farsz. Do miski wrzuć mielone mięso (najlepiej połączenie dwóch rodzajów), dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, kolendrę i odrobinę płatków chili. Przypraw solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

Sprawdź również: Zalewasz ogórki do kiszenia taką wodą? Psujesz nie tylko smak, ale i wartości odżywcze

Po wyrośnięciu podziel ciasto na cztery części. Rozsyp trochę mąki na stolnicy i rozwałkuj jedną część na cienki placek o grubości około 1 mm. dzięki szklanki lub foremki wytnij krążki o średnicy mniej więcej 10 cm. Zbierz resztki ciasta, ale zanim je ponownie rozwałkujesz, daj im odpocząć przez kilka minut. Każdy krążek lekko rozciągnij palcami, by stał się jeszcze cieńszy. Na jego środek nałóż porcję farszu (ok. 15 g). Teraz czas na formowanie sakiewek: unieś jeden brzeg ciasta, przyklej do niego kolejny, delikatnie dociskając. Postępuj tak dookoła, aż powstanie charakterystyczna fałdka. Na koniec skręć wierzch pierożka, by dobrze się zamknął.

Zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie wrzuć chinkali i gotuj przez mniej więcej 7 minut. Wyjmij je ostrożnie łyżką cedzakową, uważając, by nie uszkodzić delikatnej struktury. Podawaj gorące, oprószone świeżo mielonym pieprzem, kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz też:

​Takie ciasto na pierogi robi Magda Gessler. Twierdzi, iż nie ma sobie równych

To najzdrowszy sok dla seniorów. Zrób na zapas, póki trwa sezon

Teściowa zawsze nakrywa kotlety pokrywką. Odkąd znam ten trik, też go stosuję

Idź do oryginalnego materiału