Degustacyjna Kolacja w „Checz Kole Szperka” z Pascalem Brodnickim – Bałtyk kontra Atlantyk!

kaszuby24.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Degustacyjna Kolacja w „Checz Kole Szperka” z Pascalem Brodnickim – Bałtyk kontra Atlantyk!


Już w ten czwartek, 27 czerwca 2024 roku, o godzinie 18:00 w Restauracji „Checz Kole Szperka” w Rewie odbędzie się wyjątkowa kolacja degustacyjna, której gospodarzem będzie Pascal Brodnicki. To już druga edycja tego wydarzenia, tym razem w formie set menu, gdzie tematem przewodnim jest kulinarne starcie Bałtyku z Atlantykiem.

Wieczór rozpocznie się od Amuse Bouche w postaci wytrawnego kremu z młodej pietruszki, podanego z rabarbarem i kruszonką z karmelizowanej białej czekolady, autorstwa Bartosza Nowaka i Patryka Kobieli. Następnie na stół trafią Escargots w sosie maślano-czosnkowym na grzance z Pumpernikla, przygotowane przez samego Pascala Brodnickiego.

W dalszej części kolacji zaserwowana zostanie Zupa Krem z turbota i wędzonej śmietany, z dodatkiem palonego pora i kiszonych szparagów, ponownie od duetu Nowak-Kobiela. Kolejną propozycją będzie Velouté z dyni Hokkaido z curry i podsmażonymi przegrzebkami, autorstwa Brodnickiego.

Danie główne to prawdziwa uczta dla podniebienia. Na początku Węgorz confit z musem z kalafiora i raków, smażonym bobem na maśle klarowanym oraz pianką z kopru włoskiego, przygotowane przez Nowaka i Kobielę. Następnie na stół trafi Galette Bretonne z owocami morza i sosem holenderskim z estragonem, dzieło Brodnickiego.

Na Intermezzo podany zostanie orzeźwiający sorbet z pigwy, by oczyścić podniebienie przed deserem. Deser to kaszubska szpajza z espuma śliwkowa, przygotowane przez Nowaka i Kobielę, a całość zakończy Cafe gourmand autorstwa Pascala Brodnickiego.

Do każdego dania została przygotowana specjalna selekcja win przez Krzysztofa Jankuna, co z pewnością podkreśli smak każdej potrawy i uczyni wieczór jeszcze bardziej niezapomnianym. Cena za uczestnictwo w tym wyjątkowym wydarzeniu wynosi 350 zł za osobę, a kolacja potrwa około 4 godzin.

Rezerwacje stolików są możliwe pod numerem telefonu: 509 617 239.

Nie przegap okazji, aby wziąć udział w tej kulinarnej podróży i skosztować wyśmienitych potraw, przygotowanych przez mistrzów kuchni. Zapraszamy do „Checz Kole Szperka”!

Idź do oryginalnego materiału