Kolejnymi zaletami są szybkość, sytość i możliwość wykorzystania półproduktów. W końcu ułatwianie sobie gotowania to nie grzech.
Z podane ilości składników otrzymałam ok. 3l dania.
Do wykonania użyłam głębokiej patelni o średnicy 28cm, z pokrywą.
W przepisie użyłam szklanki o pojemności 250ml.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka (można użyć dowolnego mielonego lub siekanego mięsa)
- 500g włoszczyzny w słupkach (lub innych warzyw na patelnię, polecam mieszanki bez ziemniaków, jeżeli chcemy dodać kaszę, w innym przypadku - dwie mieszanki warzywne i zrezygnować z kaszy)
- 500g sosu warzywnego (można użyć gotowego, w słoiku, tym razem wykorzystałam słodko-kwaśny)
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
- 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Na rozgrzany tłuszcz dodajemy mięso z indyka oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy. Podsmażamy.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy mieszankę warzywną. Przykrywamy, aby się rozmroziła. Co jakiś czas mieszamy.
- Gdy warzywa się rozmrożą, odkrywamy patelnię, odparowujemy wodę. Podsmażamy całość, co jakiś czas mieszając.
- Kaszę jęczmienną dokładnie płuczemy na sitku. Odstawiamy.
- Na patelnię wlewamy zawartość słoika.
- Do pustego słoika wlewamy wodę, wypłukujemy resztki sosu i zlewamy na patelnię.
- Na patelnię dodajemy kaszę. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
- Patelnię zakrywamy pokrywką i dusimy całość na wolnym ogniu ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając.
Spodobał Ci się przepis?