Czy wiedzieliście, iż co roku prawie 5 mln ton żywności w Polsce się marnuje? Z tego 60% marnujemy w naszych gospodarstwach domowych.
Już jutro Światowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia, przy tej okazji zachęcamy: zmień sposób myślenia – nie marnuj jedzenia!
Jak zamieniamy marnowanie na pomaganie? Program Spiżarnia Caritas łączy systematyczną pomoc z przeciwdziałaniem marnowaniu żywności. Ten ogólnopolski, całoroczny program polega na odbieraniu pełnowartościowych produktów żywnościowych wycofywanych ze sprzedaży i dystrybucji w sklepach, by przekazać je jeszcze w terminie przydatności do spożycia potrzebującym w formie paczek lub żywności do jadłodajni. Od początku działania programu Spiżarnia Caritas, udało się przekazać 39 tysięcy ton żywności, która – zamiast trafić na wysypiska – zasiliła stoły rodzin w kryzysie, seniorów, osób samotnych oraz bezdomnych i potrzebujacych.
Program Spiżarnia Caritas realizowany jest od 2017 roku przez Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi. Współpracujemy z ponad 1400 podmiotami handlowymi (sklepami, hurtowniami, magazynami żywności) w całej Polsce, które codziennie przekazują żywność o krótkim terminie ważności, ale wciąż w pełni bezpieczną do spożycia. Dzięki temu realnie przyczyniamy się do ograniczenia skali marnowania żywności w Polsce – problemu, który wciąż dotyczy choćby 1/3 produkowanej żywności.
W następnych dniach podzielimy się z Wami konkretnymi pomysłami na niemarnowanie żywności, obserwujcie nasze sociale!
Dowiedz się więcej na:
https://caritas.pl/pomoc-zywnosciowa/#spiarnia-caritas
#caritaspolska #caritas #niemarnowanieżywności #spiżarniacaritas
Żródło materiału CARITAS POLSKA















