Sałata lodowa to jedno z podstawowych warzyw, jakie Polacy kupują w supermarketach. Jest świetną podstawą pożywnych sałatek, ale też doskonale smakuje jako dodatek na kanapkę lub do burgera. W kuchni można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów, dlatego warto zawsze mieć ją pod ręką. Jest jednak pewien problem. W porównaniu do innych produktów, sałata bardzo gwałtownie się psuje. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż popełniają błąd w jej przechowywaniu. Sprawdź, co zrobić, by przedłużyć świeżość tego warzywa.
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Jak płukać sałatę lodową? Nie popełniaj tego błędu
Nierzadko zdarza się, iż już po kilku dniach od zrobienia zakupów sałata lodowa staje się śliska, zwiędnięta i ma brązowe przebarwienia. Wówczas nie nadaje się już do zjedzenia, co oznacza, iż tylko zmarnowaliśmy pieniądze. To budzi w wielu z nas frustrację, dlatego warto wiedzieć, jakie błędy popełniamy, przez które warzywo tak gwałtownie się psuje. Jest kilka powodów, jednak do najczęstszych należy nadmiar wilgoci. Sałata gwałtownie łapie wodę, zwłaszcza jeżeli zostanie umyta zaraz po zakupie. Przebywając dłużej w mokrym otoczeniu, gwałtownie zacznie się przebarwiać i gnić. Nie oznacza to jednak, iż zupełnie powinniśmy zrezygnować z mycia sałaty. Najlepiej opłukać tylko te liście, które oderwaliśmy już z główki i zamierzamy od razu spożyć. Dzięki temu całe warzywo nie nasiąknie wodą i wytrzyma w lodówce znacznie dłużej.
Zobacz też: Nie potrzebujesz waty. Na tym podłożu rzeżucha urośnie szybciej
Sałata lodowa: wartości odżywcze. Jak przechowywać sałatę lodową?
Mycie samych liści nie jest jedynym kluczem do sukcesu. Warto wiedzieć, jak przechowywać sałatę, aby zachowała swoją świeżość choćby do trzech tygodni. Na początek należy odciąć jej łodygę, a następnie owinąć całą główkę ręcznikiem papierowym. Dopiero tak przygotowaną sałatę wkładamy do lodówki, najlepiej do specjalnej przegrody na warzywa. Papier będzie wchłaniać nadmiar wilgoci zawartej w produkcie, dzięki czemu zminimalizujemy ryzyko gnicia.
Lepiej nie lekceważyć tych porad, ponieważ sałata lodowa to bardzo wartościowy produkt. Jest niskokaloryczna, a przy tym zawiera witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy, antyoksydanty i beta-karoten. Stanowi też doskonałe źródło cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, potas i wapń.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.