Siemię lniane to małe nasiona, które są bogate w składniki odżywcze. Zawierają dużo błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz lignanów, które mają działanie przeciwutleniające. Regularne spożywanie siemienia lnianego może wspierać zdrowie serca, poprawiać trawienie oraz pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Siemię lniane - jak spożywać, aby zobaczyć rezultaty?
Aby skorzystać z dobroczynnych adekwatności siemienia lnianego, najlepiej je zmielić przed dodaniem do potraw, ponieważ całe nasiona mogą nie być dobrze trawione. Siemię lniane można dodawać do smoothie, jogurtów, owsianki, a także wypieków.
Zaleca się spożywanie od 1 do 2 łyżek (około 10-20 gramów) zmielonego siemienia lnianego dziennie. Warto jednak pamiętać, iż nadmiar siemienia lnianego może prowadzić do problemów żołądkowych, więc ważne jest, aby zachować umiar. jeżeli masz jakieś schorzenia lub przyjmujesz leki, skonsultuj się z lekarzem przed wprowadzeniem siemienia lnianego do diety.

Formy spożycia siemienia lnianego
Siemię lniane dostępne jest w trzech popularnych formach: całych nasion, mielonego siemienia oraz oleju lnianego. Stabilność tych składników odżywczych zależy od formy, w jakiej je spożywamy. Całe nasiona siemienia lnianego mogą wytrzymać temperatury do 350 °C, nie tracąc swoich wartości odżywczych. Jednak mielenie nasion niszczy ich naturalną powłokę, co sprawia, iż stają się bardziej wrażliwe na utlenianie.
Aby zachować zdrowotne adekwatności, całe nasiona najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach w temperaturze pokojowej przez około 4-20 miesięcy. Olej lniany jest najbardziej podatny na utlenianie, więc warto wybierać olej nierafinowany, który zawiera przeciwutleniacze.
Czytaj też: Sprawdź, czy twoja skóra traci kolagen. Wiemy, jak spowolnić ten proces