Wielkanoc jajkami stoi. Nie da się ukryć, iż o tej porze roku Polacy kupują ten produkt hurtowo, ponieważ wykorzystuje się go do wielu tradycyjnych dań, takich jak żurek, ciasta czy sałatki. W świątecznym szale łatwo jednak przesadzić z zakupami. Nie rzadko zdarza się, iż po uczcie w kuchni zostaje nam jeszcze masa niewykorzystanych produktów z krótkim termin przydatności do spożycia. Część z nich na pewno można zamrozić - a co z jajkami? Sprawdź, czy jajka można włożyć do zamrażarki.
REKLAMA
Zobacz wideo Paweł Rawicki: Omijamy szerokim łukiem jajka "trójki"
Czy zamrożone jajka są dobre? Lepiej ich nie próbuj
Wiele osób zastanawia się, czy ugotowane jajka, które zostały po Wielkanocy, można zamrozić. To byłby dobry sposób na zaoszczędzenie jedzenia, ale mamy złą wiadomość. Ugotowane jajka nie nadają się do mrożenia. Choć nie będą stanowić zagrożenia dla zdrowia, to jednak pod wpływem niskiej temperatury stracą swoją konsystencję i będą wyglądać nieapetycznie. Co więcej, rozmrożone jajka staną się mdłe w smaku. Warto mieć to na uwadze podczas nadchodzących świąt. Powinniśmy dokładnie przeanalizować, ile jajek potrzebujemy na ucztowanie, aby nie ugotować za dużo.
Zobacz też: Jest lepsza niż sernik i wygląda jak z cukierni. Ten przepis od pokoleń krąży po mojej rodzinie
Czy można zamrozić surowe jajko? Wszystko zależy od ich formy
Choć ugotowanych jajek nie powinno się mrozić, to sprawa wygląda trochę inaczej w przypadku surowych. Te można schować do zamrażarki na dłuższy czas, a później rozmrozić i użyć w kuchni. Trzeba jednak wybrać najpierw odpowiedni sposób przechowywania. Nie zaleca się mrożenia całych jajek, ponieważ skorupka może pęknąć, a wówczas płynna część zabrudzi zamrażarkę. Mamy zatem trzy możliwości:
mrożenie samych białek - po oddzieleniu białek od żółtek należy je lekko ubić, by płyn nabrał gęstości. Tak przygotowaną formę można przelać do pojemników i schować do zamrażarki;
mrożenie samych żółtek - pod wpływem niskiej temperatury żółtka mogą się zagęścić i stracą swoją konsystencję. Aby temu zapobiec, warto dodać do nich wcześniej odrobinę soli lub cukru;
mrożenie roztrzepanych jajek - aby przechować jajka w zamrażarce, najlepiej rozbić je do pojemnika i wymieszać białka z żółtkami. W takiej postaci nie stracą swojej formy, a po rozmrożeniu nadadzą się do przygotowania potraw, w których ich wygląd nie ma większego znaczenia (na przykład ciast i omletów).
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.