Czy kawa jest zdrowa?

dietetykaga.pl 2 lat temu

Kawa to bardzo popularny napój na całym świecie, po który sięgamy częściej niż po herbatę. Bo kto z nas nie lubi zacząć dnia od filiżanki kawy lub nie kojarzy spotkań towarzyskich właśnie przy kawie? Warto przyjrzeć się jej z bliska i zastanowić, w jaki sposób wpływa na nasz organizm, czy jest zdrowa i czy każdy może ją spożywać?

Czym jest kawa i skąd pochodzi?

Według definicji Wikipedii kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii a nazwa od arabskiego słowa kahwa, (oznaczającego kawę i wino) albo od nazwy etiopskiego miasta Kaffa, dziś Kefa. W Europie pojawiła się około XVI wieku, a w Polsce pod koniec XVIIw. po bitwie pod Wiedniem( 1683r). Podobno jej wielkim amatorem był król Jan III Sobieski. w tej chwili uznawana jest za jedną z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.

Kofeina w kawie

Najpopularniejszym składnikiem kawy jest kofeina. Ziarno kawy zawiera jej od 1,1% do 1,5%. A jak jest w przypadku wypijanej przez nas filiżanki kawy? Gdy przygotujemy sobie napój z kawy mielonej, to dostarczymy 120mg kofeiny lub odpowiednio 65 mg kofeiny w przypadku kawy rozpuszczalnej. Większość specjalistów jest zadania, iż spożywanie 300-400mg kofeiny dziennie (czyli ok. 4 filiżanek kawy na dobę), nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Co więcej według naukowców prowadzących badania w latach 2000-2022 i opublikowanych przez nich danych w PubMed, kawa jest choćby źródłem magnezu. Jedna filiżanka espresso dostarczy 8 miligramów tego pierwiastka, co odpowiada 7,5% dziennego zapotrzebowania na magnez dla kobiet i odpowiednio 6,4% dla mężczyzn.

Czy warto pić kawę?

Okazuje się, iż oprócz znanego nam, pobudzającego działania kawy, picie tego napoju ma inne działania, a są to:

  • podnosi ciśnienie u osób cierpiących z powodu niskiego ciśnienia;
  • pobudza metabolizm, zwiększa tempo przemiany lipidów i pobiega zapobiegać zmęczeniu mięśni;
  • zmniejsza ryzyko zachorowalności na marskość wątroby oraz u mężczyzn kamicy żółciowej;
  • ułatwia koncentrację oraz działa pozytywnie na krążenie i układ trawienny, a regularne picie kawy zmniejsza ryzyko umieralności na choroby układu krążenia;
  • zmniejsza o 50% ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II;
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, Alzheimera, raka jelita grubego i wątroby;
  • zwiększa efektywność środków przeciwbólowych, przez to można obniżyć dawkę ich spożywania;
  • polepsza perystaltykę jelit;
  • zapobiega astmie zmniejszając wydzielanie histaminy odpowiedzialnej za alergię, polecana przy napadach duszności u chorych na astmę oskrzelową;
  • może ograniczać rozwój próchnicy zębów.

Negatywne skutki picia kawy

  • Wypijana w nadmiarze wypłukuje z naszego organizmu magnez i wapń;
  • Utrudnia wchłanianie potasu, żelaza i cynku;
  • Uzależnia;
  • Jest moczopędna, może spowodować odwodnienie organizmu. Dlatego warto po wypiciu kawy uzupełnić płyny szklanką wody;
  • Utrudnia zasypianie, dlatego należy ją spożywać najpóźniej 3 godziny przed snem;
  • Nadmierne jej spożycie (powyżej 4 filiżanek dziennie) może spowodować nadpobudliwość i nerwowość;
  • Może spowodować niestrawność, podrażniać błony śluzowe jelit i żołądka.

Kiedy można pić kawę?

Ponieważ kawa zawiera polifenole, które utrudniają wchłanianie żelaza o ponad 70%, należy unikać picia kawy do posiłku. Nie zaleca się też picia kawy na czczo, gdyż może podrażnić żołądek. Najlepiej pić kawę z dodatkiem 1-2 łyżek mleka, wówczas uzupełnimy niewielkie niedobory wapnia, spowodowane wypiciem kawy.

Czy kawa jest zdrowa? Trudno odpowiedzieć jednoznacznie, jednak wydaje się, iż więcej znajdziemy pozytywów niż negatywów. Pamiętajmy jednak o tym, iż nie powinny spożywać jej dzieci i młodzież szkolna. Dla kobiet w ciąży i karmiących matek dopuszczalne jest wypicie jednej filiżanki kawy, najlepiej w mlekiem. Pozostałe, zdrowe osoby powinny jak zawsze zachować umiar, nie przekraczając spożycia 4 filiżanek kawy dziennie.

Idź do oryginalnego materiału