Jak długo gotować jajka na twardo, aby były smaczne? Jak powszechnie wiadomo, jajka towarzyszą nam przy okazji wielu dań. Przygotowujemy je pod różnymi postaciami. Czasem jest to wersja na miękko, czasem na twardo, a czasem jako jajecznica. Dodajemy je do dań, zup lub spożywam samodzielnie. Jajka na twardo świetnie sprawdzają się jako dodatki do sałatek. Ich przygotowanie jest proste. Musimy pamiętać tylko o jednej zasadzie. Brzmi ona następująco: należy liczyć czas gotowania jajek od momentu zagotowania się wody. Przyjmuje się, iż aby jajko ugotowało się na twardo potrzeba 8-10 minut. Należy włożyć jajko do zimnej wody. Odczekać, aż woda zacznie bulgotać i od tego momentu przystępujemy do odmierzania konkretnego czasu.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Jak długo gotować jajka na miękko? Mamy odpowiedź
A jak długo gotować jajka na miękko? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób. O ile ugotowanie jajek na twardo wydaje się być oczywiste i proste, o tyle w przypadku tych na miękko, sprawa się mocno komplikuje. Ile zatem czasu jest nam potrzebne na ich przygotowanie? Od momentu zagotowania wody, powinny one gotować się około 3-4 minut.
Jak długo gotować jajka przepiórcze - potrzebują prawie połowę mniej czasu niż jaja kurze
Jak długo gotować jajka przepiórcze, na miękko i na twardo? Jajka przepiórcze charakteryzują się o wiele mniejszym rozmiarem, niż najbardziej popularne jaja kurze. Z tego też tytułu potrzebują one krótszego czasu gotowania. jeżeli gotujemy jajka przepiórki na miękko, musimy trzymać je w gotującej się wodzie około dwóch minut, jeżeli na twardo to potrzebne będą cztery minuty gotowania.
Przepisy na jaja gotowane - jajka przepiórcze i kurze
Na koniec prezentujemy dwa interesujące przepisy na jajka. Oto i one:
Jaja przepiórcze z majonezem:
Składniki:
15 jajek przepiórczych
kilka łyżek majonezu
pęczek świeżego koperku
sól, pieprz
Składniki do dekoracji:
szczypior
kilka rzodkiewek
Wykonanie:
Ugotuj jaja przepiórcze na twardo.
Później ostudź je, obierz i przekrój na pół.
Koperek umyj, posiekaj i zmiksuj z majonezem.
Majonez ułóż na talerzu. Na nim połóż jajka.
Przystrój jajka rzodkiewkami i posiekanym szczypiorkiem.
Opcjonalnie możesz doprawić solą i pieprzem.
Jaja z burakami i awokado:
Składniki:
5 jaj kurzych
3-4 buraki
1 awokado
pęczek koperku
100 g sera feta
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego - może być płynny miód
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotuj jaja, obierz je i przekrój na połowę.
Ugotuj buraki, obierz i pokrój w kostkę. Dopraw pieprzem i solą.
Koperek umyj, osusz i posiekaj.
Pokrój obrane awokado.
Umieść w misce buraki, pokrojone awokado i fetę. Skrop cytryną. Dołóż połówki jajek.
Wykonaj sos. Wymieszaj następujące składniki: majonez, musztardę, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę syropu klonowego, 1 łyżkę oliwy z oliwek i przyprawy. Polej całość.
Zobacz też: Czy wszystkie maślaki są jadalne? Od maślaka żółtego do pstrego - poznaj różnice