Czy grillowanie na tackach aluminiowych jest szkodliwe? Ważna jest zawartość marynaty

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Czy grillowanie na tackach aluminiowych jest zdrowe? Te przybory bywają bardzo przydatne, szczególnie gdy mamy sporo małych kawałków jedzenia. Pojawiają się jednak głosy, iż już lepiej grillować bezpośrednio na ruszcie. Jak to jest z tymi tackami?
Tematem tym zajęła się Katarzyna Bosacka. Prezenterka opublikowała na Instagramie nagranie, w którym o zdrowotność bądź też szkodliwość tacek do grillowania zapytała biotechnolożkę żywności. Jej odpowiedź nie wszystkim się spodoba.


REKLAMA


Zobacz wideo Jakie masz plany na majówkę? "Domek kosztuje około 18 tysięcy na tydzień" [SONDA]


Czy grillowanie na tackach aluminiowych jest zdrowe?
- Tacki aluminiowe zapobiegają skapywaniu tłuszczu na rozgrzany węgiel i uwalnianiu się substancji szkodliwych - zaczęła dr hab. n. med. Aleksandra Rutkowska. - Niemniej jednak o ile mamy w dodatku do marynaty cytrynę, ocet albo keczup, to niestety z takiej tacki aluminiowej mogą uwalniać się związki glinu. Ten pierwiastek, odkładając się w organizmie, zwiększa ryzyko rozwoju chorób. Może być związany z chorobą Alzheimera, może prowadzić do uszkodzeń mózgu, wątroby, nerek, może też zwiększać ryzyko nowotworów - wyliczyła specjalistka.


Jednocześnie podpowiedziała, iż jeżeli musimy korzystać z tacek, warto postawić na alternatywy, np. tacki ze stali nierdzewnej. Są w dodatku wielokrotnego użytku, więc to przy okazji rozwiązanie bardziej ekologiczne.


Grillowana karkóweczka? Nie, dziękuję
Biotechnolożka zwróciła też uwagę na samo grillowanie, które nie należy do najzdrowszych sposobów na obróbkę mięsa czy warzyw. - Grillowanie jest świetną formą spędzania czasu w świeżym powietrzu i wspólnym jedzeniu posiłków przygotowanych na dworze, niestety nie jest do końca zdrowym procesem samym w sobie. Jedzenie tłustych pokarmów, jak karkówka, tłuste kiełbasy, boczek, może prowadzić do otyłości. Grillowanie również wpływa na starzenie się organizmu, bo w trakcie tworzą się produkty, które te procesy przyspieszają. Taki sposób obróbki może też zwiększać ryzyko nowotworów, bo podczas tego procesu wydzielają się szkodliwe substancje, które przenikają do żywności.
Dr Rutkowska zachęciła więc, by klasyczne grillowanie zastąpić pieczeniem w piekarniku, najlepiej w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym. - I będzie zdrowiej - skwitowała. Jaki macie stosunek do grillowania? Obowiązkowa pozycja podczas weekendowych spotkań, a może lepszy piekarnik? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania.
Idź do oryginalnego materiału