Czerwona pomarańcza występuje w kilku odmianach, a każda z nich gwarantuje niesamowite doznania smakowe. Dowiedz się, dlaczego warto spożywać czerwone pomarańcze i gdzie smakują najlepiej.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak gwałtownie obrać pomarańczę? Wybierz jeden z trzech myków
Jak rosną pomarańcze i jakich warunków klimatycznych potrzebują?
Na początek odpowiedzmy sobie na pytanie, jak rosną pomarańcze i gdzie znajdziemy najsmaczniejsze owoce pomarańczy? Pomarańcze to popularne owoce cytrusowe, które rosną na drzewach pomarańczowych. Drzewa te są wiecznie zielone, a ich rozmiary mogą się między sobą znacznie różnić pod względem wielkości. Są to rośliny, które do wzrostu i rozwoju potrzebują specyficznych warunków, dlatego nie wszędzie dobrze się odnajdą. Aby wzrastać, potrzebują dużo ciepła. Nie znoszą mrozów, dlatego optymalnymi dla rośliny miejscami są te, gdzie przez cały rok panują dosyć wysokie temperatury. Pomarańcze potrzebują dużo światła słonecznego, aby mogły dojrzewać i w pełni oddać swoją soczystość.
Czerwone pomarańcze — gdzie są najsmaczniejsze?
Gdzie znajdziemy najsmaczniejsze czerwone pomarańcze? Czerwone pomarańcze to charakterystyczny owoc Sycylii, gdzie panują idealne warunki klimatyczne i glebowe do uprawy. To właśnie sycylijskie czerwone pomarańcze wyróżniają się najgłębszym smakiem i największą soczystością. Wszystko za sprawą wyjątkowego mikroklimatu, który tworzą upalne lato i łagodna zima. Sycylia to wyspa wulkaniczna, a jej gleba jest bogata minerały i składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin. Na Sycylii rośnie kilka odmian czerwonej pomarańczy, które różnią się między sobą m.in. smakiem i aromatem.
Odmiany pomarańczy czerwonej — czym się charakteryzują?
Jakie odmiany pomarańczy czerwonej są uprawiane i czym charakteryzuje się każda z nich? Wśród najpopularniejszych odmian czerwonej pomarańczy można wymienić:
Moro — najbardziej znana odmiana pomarańczy czerwonej, która wyróżnia się bardzo ciemnym zabarwieniem miąższu i intensywnym, głębokim aromatem. Odmiana Moro ma słodko-kwaskowaty smak z delikatną nutą goryczki
Sanguinello — odmiana czerwonej pomarańczy, która dojrzewa najpóźniej. Jej miąższ jest jasnoczerwony, a w smaku bardzo słodki
Tarocco — odmiana czerwonej pomarańczy, która wyróżnia się bardzo szeroką gamą kolorystyczną — od jasnoróżowego do ciemnoczerwonego. Są bardzo słodkie i soczyste
Pomarańcze moro — dlaczego warto jeść?
Pomarańcze moro to prawdziwa skarbnica zdrowia. Czerwone pomarańcze są pyszne i soczyste, a w ich miąższu znajdziemy szereg cennych dla zdrowia składników. Pomarańcze moro są bogatym źródłem witaminy C, która odgrywa bardzo dużą rolę w procesie budowania odporności organizmu. W czerwonych pomarańczach znajdziemy także witaminy z grupy B, potas oraz błonnik, który odpowiada za regulowanie procesów trawiennych zachodzących w organizmie. Czerwone pomarańcze są bogate w antocyjany, czyli naturalny barwnik, który ma silne adekwatności antyoksydacyjne, ale nie tylko. Antocyjany pomagają także obniżyć ciśnienie krwi i przyczyniają się do zwiększenia ochrony przed ryzykiem chorób serca.
Pomarańcza sycylijska w kuchni
Pomarańcza sycylijska może być wykorzystana na wiele sposobów w kuchni. Można przygotować z niej domowe dżemy, musy i kremy. Można z niej wycisnąć sok i wypić rozcieńczony z odrobiną wody. W oparciu o pomarańcze sycylijskie można przygotować pyszne sorbety domowej roboty. Czerwona pomarańcza świetnie sprawdzi się także jako dodatek do koktajli. Kawałki pomarańczy możemy dodać do porannej owsianki jako owocowy składnik lub zrobić z niej sałatkę. Pysznie będzie się komponowała m.in. z rukolą i prażonymi orzechami włoskimi. Sok z czerwonej pomarańczy sprawdzi się ponadto jako składnik marynaty lub sosów do mięs. Odrobina soku z pomarańczy podkreśli także smak pieczonej ryby. Wystarczy wycisnąć kilka kropel na filet, aby uzyskać zupełnie inne walory smakowe dania. Czerwone pomarańcze to prawdziwa petarda w kuchni, która może być wykorzystana zarówno do domowych deserów, jak i dań w wersji wytrawnej. Warto podkreślić, iż czerwona pomarańcza może być wykorzystana w całości. Zastosowanie w kuchni ma zarówno miąższ, jak i również sok i skórka tego wyjątkowego owocu.
Zobacz też: Koniec z makowcami i piernikami. Poznaj aromatyczne ciasto pomarańczowe rodem ze słonecznej Grecji