Czekoladowe lava cake

bejsment.com 4 godzin temu

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 30 g cukru pudru,
  • 20 g mąki

Wykonanie:

  • Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  • W misce ubij jajko, żółtko i cukier puder, aż masa stanie się jasna.
  • Dodaj rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wmieszaj mąkę.
  • Wysmaruj foremki masłem i oprósz kakao, następnie wlej ciasto.
  • Piecz w 380°F przez 9–10 minut – środek powinien pozostać płynny.
  • Podawaj od razu, najlepiej z lodami waniliowymi i świeżymi owocami.
Idź do oryginalnego materiału