Czekolada, wafle, Ptasie Mleczko i praliny. Wedel wyprzedaje niedoskonałe produkty w śmiesznie niskich cenach

warszawawpigulce.pl 7 godzin temu

Czy czekolada musi być perfekcyjna, by smakować wyśmienicie? E.Wedel mówi: nie! Muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel rusza z inicjatywą „Daj im szansę”, tworząc okazje do zakupu zestawów słodyczy z niewielkimi defektami produkcyjnymi. To nie tylko słodka przyjemność smaku i odkrywania ich zawartości, ale i krok w stronę niemarnowania żywności.

Fot. Warszawa w Pigułce

Od 12 marca br. w sklepie muzealnym na warszawskim Kamionku będzie można kupić wyjątkowe paczki „Daj im szansę”. Zawierają one produkty z defektami produkcyjnymi prosto z wedlowskiej fabryki, takimi jak połamane tabliczki czekolady, nierówno oblana pianka Ptasie Mleczko® czy praliny o nietypowym kształcie. Choć ich wygląd może różnić się od standardowego, smak i jakość pozostają na najwyższym poziomie.

„Daj im szansę” to długoterminowy projekt wpisujący się w wedlowskie podejście do zrównoważonego rozwoju i minimalizacji odpadów produkcyjnych. Dzięki niemu pełnowartościowe słodycze, które posiadają defekty produkcyjne, zamiast trafić do utylizacji, otrzymują drugą szansę. Firma współpracuje również z Bankiem Żywności SOS w Warszawie, aby dodatkowo przeciwdziałać marnowaniu żywności.

Wierzymy, iż to smak i jakość są najważniejsze – a wizualne niedoskonałości nie odbierają naszym produktom walorów smakowych. W Polsce każdego roku marnuje się ok. 5 milionów ton żywności (badania projektu PROM, 2020). W Wedlu staramy się do minimum ograniczać takie zjawiska i dlatego podejmujemy szereg inicjatyw w duchu less waste. Do tej pory takim niewidocznym dla konsumentów projektem było wykorzystanie skrawków powstałych przy produkcji Torcika Wedlowskiego do przygotowania…batonu „Bajeczny”. „Daj im szansę” to kolejny sposób na zmniejszenie marnotrawstwa i dalszą edukację konsumentów w tym kierunku” – mówi Karolina Kopińska, koordynatorka ESG w firmie Wedel.

Jak to działa?

Każda paczka „Daj im szansę” zawiera jeden rodzaj słodyczy, np. Ptasie Mleczko®, praliny, figurki czekoladowe, tabliczki czekolady czy batony WW, o gramaturze minimum 400 g. Specjalne produkty są dostępne wyłącznie w sklepie przy muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel. Cena za sztukę wynosi 14,99 zł, a jednorazowo można kupić maksymalnie 5 sztuk. Płatność możliwa jest zarówno gotówką, jak i kartą.

Fot. Warszawa w Pigułce

Bardziej zrównoważone opakowanie

Projekt „Daj im szansę” to nie tylko sposób na ograniczenie marnowania żywności, ale także wyraz odpowiedzialności za środowisko. Każda paczka została zaprojektowana z myślą o minimalizacji negatywnego wpływu na otoczenie – do druku etykiet wykorzystano farby wodne, a opakowania wykonano w 100% z papieru pochodzącego z dobrze zarządzanych lasów posiadających certyfikat FSC® (the Forest Stewardship Council ®) i materiałów pochodzących z recyklingu. Dodatkowo, użyty do opakowania surowiec jest w pełni zdatny do recyklingu, a więc „dajemy szansę” na drugie życie również papierowej torebce.

Każdy detal, od koncepcji po realizację, został starannie przemyślany przez nasz zespół ekspertów, którzy nie bali się wyjść poza utarte schematy i szukać niestandardowych rozwiązań. Ich determinacja i kreatywność sprawiły, iż udało się połączyć dbałość o smak i jakość z poszanowaniem dla planety. „Daj im szansę” to dowód na to, iż odpowiedzialna produkcja i świadome wybory konsumenckie mogą iść w parze z codzienną przyjemnością – bo czekolada daje jeszcze więcej radości, gdy wiemy, iż jej zakup nie przyczynia się do dalszej degradacji środowiska, a my podejmujemy krok w stronę lepszej przyszłości” – dodaje Marta Gajowniczek, Kierowniczka Inkubatora Innowacji w firmie Wedel, odpowiedzialna za wdrożenie tej inicjatywy.

„Daj im szansę” to rezultat współpracy interdyscyplinarnego zespołu E.Wedel, który z pasją łączy miłość do czekolady z dążeniem do bardziej zrównoważonych rozwiązań. To właśnie ich zaangażowanie i innowacyjne podejście pozwoliły stworzyć inicjatywę, która spaja doskonały smak z odpowiedzialnością za środowisko i ograniczaniem marnowania żywności.

Idź do oryginalnego materiału