Lipiec to czas pierwszych zbiorów warzyw. Można jednak zapełnić grządki kolejnymi roślinami. Przed zimą urośnie w gruncie jeszcze wiele warzyw.
Późne odmiany marchwi i rzodkwi, szczypiorek i cebula siedmiolatka, koper ogrodowy i koper włoski, roszponka, rukola, pietruszka naciowa, kalafior, kalarepa, brokuł, brukselka, cukinia i dynia, seler korzeniowy i por oraz papryka i pomidor to warzywa, które można wysiać w lipcu na drugi plon. Wysokie temperatury i przechodzące deszcze zapewnia zbiory do późnej jesieni.
– Wysiew warzyw na jesienny zbiór nie tylko ma sens, ale i ogromne znaczenie w ogrodzie. Po pierwsze, przedłuża sezon na własne warzywa, a po drugie chroni ziemię przed degeneracją – mówi Edward Galus, prezes Okręgu Świętokrzyskiego Polskiego Związku Działkowców.
I dodaje: – Dobrze sprawdzi się także wczesna odmiana fasolki szparagowej o krótkim okresie wegetacji, a także koperek, rozsady kalarepki czy jarmuż. Brokuły i kalafiory także udają się w poplonach. Warto przemyśleć, jak przedłużyć zbiory do września czy choćby października i mieć przez długi czas warzywa z własnej grządki.

