Czarna porzeczka na odporność

dietetykaga.pl 1 rok temu
Czarna porzeczka to letni, sezonowy owoc bardzo popularny w Polsce. Rośnie na krzakach w postaci małych, czarnych kuleczek o cierpkim smaku. Najczęściej wykorzystywana w kuchni do produkcji dżemów i soków. Czarna porzeczka dobra nie tylko na odporność. Dlaczego warto po nią sięgać?

Właściwości czarnej porzeczki

Czarna porzeczka to owoc o niskiej wartości kalorycznej. Dwie garście tego owocu (100g) dostarczą nam około 60 kcal, 4 g białka, 45 g węglowodanów, 1 g tłuszczu i aż 24 g błonnika.

Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa. To bardzo cenne źródło witaminy C. W zaledwie garści tego owocu(50g) dostarczymy sobie 91mg tej witaminy, czyli ponad 120 procent naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto czarna porzeczka jest bogata w witaminy A, E i B oraz wapń, potas, żelazo,magnez i fosfor.

Dlaczego warto jeść czarną porzeczkę?

  • Stosowana przy przeziębieniach, podobnie jak jeżyna poprawia odporność.
  • Działa przeciwzapalnie, wykorzystywana w paradontozie i leczeniu próchnicy zębów.
  • Reguluje pracę układu pokarmowego ze względu na wysoką zawartość błonnika oraz flawonoidów.
  • Korzystna dla naszego wzroku ze względu na obecność antocyjanów, które poprawiają ukrwienie gałek ocznych i samo widzenie.
  • Wspomaga pracę nerek.
  • Obniża zły cholesterol
  • Utrzymuje poziom cukru na adekwatnym poziomie.
  • Regeneruje skórę i przyspiesza gojenie ran.
  • Działa przeciwdrobnoustrojowo.
  • Pomocna w profilaktyce chorób układu krążenia.

Liście czarnej porzeczki

Nie tylko owoce czarnej porzeczki możemy wykorzystać, także liście są przydatne. Okłady z liści stosowano w medycynie ludowej na trudno gojące się rany a także na ukąszenia po owadach. Liście z czarnej porzeczki zawierają garbniki, które działają ściągająco na skórę i przeciwzapalnie. Oprócz tego wykazują działanie bakterio- ,grzybo- i wirusobójcze. Liście możemy też wysuszyć, a następnie zrobić z nich napar, który korzystnie wpłynie na schorzenia układu moczowego.

Jedzmy więc czarną porzeczkę jak najczęściej, najlepiej w postaci surowej. A jeżeli mamy możliwość, to zamroźmy ją, nie tracąc wartości odżywczych i sięgajmy po nią zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie trudno o infekcję. Ponadto dodawajmy ją do koktajli i ciast lub też przygotujmy z niej pyszne przetwory.

Idź do oryginalnego materiału