Cytrynę przechowuj w ten sposób. Będzie świeża przez dłuższy czas
Cytryna to owoc, który latem znajduje szczególnie wiele zastosowań. Wykorzystuje się ją do przygotowywania rozmaitych lemoniad, koktajli czy napojów chłodzących. To także doskonały dodatek do deserów i aromatycznych sosów bądź sałatkowych dressingów. Okazuje się jednak, iż nieprawidłowo przechowywany cytrus w dość krótkim czasie może się zepsuć. Istnieje jednak pewien sprytny trik, za pomocą którego da się temu zapobiec.
Jak przechowywać cytrynę w lodówce? To niezwykle proste – owoc należy wsadzić do czystego słoika lub dzbanka, a następnie zalać wodą i zakryć. Dzięki temu cytryna nie straci swojej soczystości i będzie świeża przez dłuższy czas. Ma to szczególne znaczenie dla tych osób, które dość rzadko używają cytryny, a nie chcą co chwila kupować nowych cytrusów. Co istotne – wodę, w której przechowujemy cytrynę dobrze jest wymieniać co 2-3 dni.
Przeczytaj też: Cytryny już nigdy nie spleśnieją. Wystarczy przechowywać je w ten sposób
Owoc pełen witamin. Co znajdziemy w cytrynie?
Cytryna jest owocem pełnym cennych witamin i minerałów. Rzeczony cytrus stanowi rewelacyjne źródło witaminy C, witaminy E oraz witamin z grupy B. W cytrynie znajdują się także pewne ilości między innymi wapnia, potasu, fosforu, magnezu czy cynku. Odpowiednia podaż wspomnianych elementów zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Cytryna zawiera także flawonoidy będące antyoksydantami. Rzeczone związki redukują ilość wolnych rodników, których znaczne nagromadzenie się w organizmie może prowadzić do stresu oksydacyjnego przyczyniającego się do uszkodzenia komórek, zwiększenia tempa ich starzenia oraz rozwoju pewnego rodzaju chorób.
Zobacz też:
Tu rośnie najwięcej kurek. Doświadczeni grzybiarze znają te miejsca na wylot
Tak gwałtownie zagrzejesz wodę w basenie i nie wydasz ani grosza. Będzie przyjemna i czysta
Najdroższy grzyb świata znów widziany w Polsce. To marzenie każdego grzybiarza